Mănăstirea Neamț, promovată prin timbre poștale

0

Recent, Romfilatelia a introdus  în circulație o emisiune de mărci poștale cu titlul ‘Bine ați venit în România!’ – o urare tradițională, adresată oaspeților dornici să cunoască frumusețile naturale, spirituale, istorice și arhitecturale ale țării noastre.

Printre edificiile celebre din România care fac subiectul acestei noi emisiuni filatelice se numără și un așezământ monahal din Ținutul Zimbrului: Mănăstirea Neamț.

foto cu caracter ilustrativ

“Pe marca poștală cu valoarea nominală de 12,00 lei se distinge Mănăstirea Neamț, care face parte din patrimoniul artistic și istoric național, fiind denumită „Ierusalimul ortodoxiei române”, deoarece ocupă un rol cu totul deosebit în cultura religioasă românească prin măreția și frumusețea ei.

Mănăstirea Neamț se distinge ca fiind unul dintre cele mai interesante și mai reprezentative monumente ale arhitecturii secolelor XIV-XV, atât din punctul de vedere al planului, cât și din punctul de vedere al măiestriei decorațiunilor.

Elementele policromice ale fațadelor sunt îmbogățite de brâie și pilaștri de cărămidă smălțuită, înconjurând monumentul, alături de contraforturile specifice arhitecturii moldovenești. Ferestrele au fost mărite în decursul anilor, însă începând cu restaurarea din anii 1958-1961, au fost readuse la forma originală.

Așezământul de cult deține și cea mai veche bibliotecă mănăstirească care însumează 18.000 de volume, de o importanță deosebită pentru cultura și arta românească medieval”, precizează reprezentanții Romfilatelia.

Emisiunea de mărci poștale „Bine ați venit în România!”  este disponibilă în magazinele Romfilatelia, dar și online: http://romfilatelia.ro/store/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate