Poza zilei de Florii 2020 [Târgu Neamț]

1

Osana! Bine este cuvântat, cel ce vine întru numele Domnului!”

Duminica Floriilor a început altfel anul acesta. În loc să meargă la biserică, oamenii au stat acasă. Însă Biserica a apelat la o variantă inedită pentru ca fiecare credincios să simtă bunecuvântarea sărbătorii intrării Domnului în Ierusalim.

Ținând cont de situația actuală cauzată de Covid-19 și de reglementările autorităților date prin ordonanțele militare, voluntari bine instruiți trec pe la casele ficăruia și împart stâlpări binecuvântate la slujba de Florii.

Asta se întâmplă și în Parohia “Sfântul Nicolae“ din Târgu-Neamț, unde slujește părintele Stelian Cramba.

Dănuț Corfu, voluntar în Duminica Floriilor

În această dimineață, puțin după ora 8:00, ramuri binecuvântate au pornit spre credincioși. Voluntarii, echipați după noua “modă”, împart stâlpări fiecărei familii la poartă. Și bucurie sufletească.

Vă purtăm cu dragoste în rugăciunile de la Sfânta Biserică, vă pomenim pe fiecare la Sfântul Jertfelnic și la Sfânta Liturghie, cu nădejdea că Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului se va milostivi spre noi și cu mijlocirile tuturor Sfinților, va rândui cât mai curând să fim în comuniune la rugăciune!

Sporiți rugăciunea, nădăjduiți la Dumnezeu că mila Sa nu ne va părăsi!”, a transmis pe facebook părintele Cramba.
—————-

Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pămânească în care Iisus acceptă să fie aclamat ca Împărat. Mântuitorul a intrat în Ierusalim șezând pe mânzul asinei, înconjurat de cei 12 Apostoli, iar mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” (Ioan 12,13).

Cu crenguțele de salcie sfințite, credincioșii împodobesc icoanele, ușile și ferestrele gospodăriilor.

Pe lângă faptul că aceste ramuri amintesc de intrarea Mântuitorului în Ierusalim, o legendă spune că Maica Domnului, în timp ce se îndrepta spre locul unde era Iisus răstignit pe cruce, a fost ajutată de o salcie să treacă un râu. Maica Domnului a  binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie adusă în fiecare an la biserică, de Florii.

Potrivit credinței populare, mâțișorii sfințiți ne apără de boli și aduc spor în casă. La țară, ramurile de salcie înmugurite sunt legate în jurul pomilor fructiferi si puse în hrana animalelor, pentru productivitate.

După Florii, urmează Săptămâna Patimilor lui Hristos, care culminează cu Răstignirea Sa pe Cruce.

1 Comentariu
  1. Eu spune

    Au fost oameni la biserica!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate