Noi cercetări arheologice în așezarea culturii Cucuteni de la Răucești

0

De curând au fost reluate cercetările arheologice în așezarea culturii Cucuteni de la Răucești, aflată în punctul Dealul Munteni. Este cea de-a patra campanie de săpături sistematice organizate de Complexul Muzeal Județean Neamț în cadrul acestui sit.

,,Pornind de la scanarea geo-magnetică realizată de colegii germani de la Universitatea din Erlangen, în acest an am dorit să verificăm o anomalie care a fost interpretată că fiind resturile unei posibile locuințe a culturii Cucuteni. Prin săpăturile din anii anteriori am reusit să ne formăm o imagine despre starea de conservare a sitului, despre sistemul defensiv și complexele de locuire, motiv pentru care săpăturile din această campanie ne dorim să aducă un nou set de informații utile despre comunitatea eneolitică ale cărei urme le studiem noi”, a declarat  dr. Dorin- Ciprian Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Săpăturile din acest an au afectat o suprafață de doar 40 m.p, într-o zonă unde se presupune că ar fi existat o locuință preistorică. Cu toate acestea, arheologii au descoperit o serie de alte lucruri interesante.

,,Cercetările pe care le desfășurăm în cadrul acestui sit ne oferă informații deosebit de interesante despre modul de viață al comunității eneolitice care a locuit aici acum mai bine de șase milenii. În intenția noastră de a verifica o anomalie geo-magnetică interpretată ca posibilă locuință, am identificat de fapt două complexe arheologice, reprezentând două gropi menajere, care au oferit un material arheologic interesant.

În suprafața cercetată am identificat o serie de vestigii arheologice foarte valoroase printre care vase întregi, statuete antropomorfe și unelte de piatră.

Mai important decât atât este faptul că am reușit să prelevăm probe pentru analize antracologice, pentru fitolite, dar și probe pentru datări absolute, astfel încât cercetările noastre să permită diverse reconstituiri de mediu, dar și repere cronologice foarte precise”, a declarat dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

La săpături au participat mai mulți tineri inclusiv din Răucești, dar și din alte localități din zona Târgu Neamț, impulsionați și de dorința de a lua contact direct cu vestigiile arheologice.

Sperăm că toate aceste mărturii istorice vor atrage atenția autorităților locale pentru a face demersuri astfel încât situl sa fie protejat și valorificat ca atare.

A.T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate