Slujba inaltatoare pentru Sfantul Ioan Rusul

1

Parohia cu hramul “ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din comuna Soimaresti, Judetul Neamt impreuna cu preotul paroh pr. Adrian Stanica si un sobor de preoti au savarsit Taina Sfintei Aghiazme si Taina Sfantului Maslu.
Zeci de credinciosi au fost prezenti la acest eveniment in care s-au rugat pentru sanatate, pentru iertarea pacatelor si nu un ultimul rand pentru o viata mai buna.sfantul-ioan-rusu
Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. Sfantul Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711 unde a fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc.
Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani dar Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.
mostele-sfioan-rusuCa prizonier a fost randuit sa se ingrijeasca de vite si ulterior grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera,acesta refuza si continua sa doarma alaturi de animalele sale multumindu-i lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.
Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de buna mireasma. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina paine si apa. In fiecare sambata mergea la o biserica inchinata Sfantului Gheorghe si se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului.Sf_Ioan_Rusul_moaste
A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.
Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este intreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica „Sfantul Gheorghe”, iar in anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.
Redactor: Ciprian Sangeap si Dacian Anitei

1 Comentariu
 1. Ivan (paruski iazika) spune

  Slujbe „inaltatoare” s-au savarsit si in alte biserici, chiar in orasul Tg. Neamt, nu neaparat in sobor si nu Aghiasma si Sf. Maslu, ci chiar Sf. Liturghie (bineinteles, tot in cinstea Sfantului Ioan Rusul), impreuna cu acatistul acestuia.

  Da na … popa Stanica are pile la ziar si face propaganda!

  Oricum multumim pentru cuvintele despre viata acestui Sfant minunat, macar cine citeste articolul invata ceva despre trairea si minunile Sfantului Ioan Rusul.

  Doamne-ajuta!
  ADMIN: Nu stiu unde vedeti propaganda si pile. La fel cum ati subliniat si dumneavoasta, in articol este vorba despre viata si minunile Sf Ioan Rusu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate