Fiat Lux! Lămpi antice expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

0

În perioada 9 mai – 20 iunie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț poate fi vizitată expoziția temporară intitulată Fiat Lux! Lămpi antice din colecțiile Muzeului Brăilei ,,Carol I.

Obiectele expuse, cu o vechime de mai bine de 2000 de ani, provin în majoritate din situri arheologice dobrogene. De proveniență greco-elenistică sau romană, opaițele antice din cadrul acestei expoziții se încadrează între secolele VI a. Chr.- VI p. Chr.

Obiectele, confecționate în exclusivitate din lut, se remarcă prin eleganța modelării, dar mai ales prin elementele decorative. Dacă opaițele grecești au un aspect oarecum simplist, cele romane se remarcă prin varietatea ornamentelor.

Pot fi observate piese care au pe suprafața lor diverse personaje sau animale, inspirate din mitologie, dar și motive geometrice sau florale.

,,Am considerat potrivit să organizăm această expoziție temporară din mai multe motive: necesitatea ca și publicul nemțean să ia contact cu vestigii ale antichității clasice, dorința noastră de a ilustra pentru vizitatori un aspect aparent banal, dar în același timp foarte complex din cotidianul lumii antice – iluminatul și, nu în ultimul rând, promovarea unui segment din patrimoniul unui muzeu cu care instituția noastră are o colaborare foarte bună – Muzeul Brăilei ,,Carol I”.  

Dacă pentru anumite perioade ale preistoriei și apoi pentru evul mediu, iluminatul spațiilor locuibile se realiza cu grăsime de animal, iată că antichitatea a adus un important element de noutate – opaițele care funcționau cu ulei de măsline. Dincolo de funcționalitatea acestor obiecte, cei interesați să viziteze expoziția își pot crea o imagine mai elocventă despre simțul estetic al meșterilor olari greci sau romani, importanța economică a acestor obiecte, circulația lor pe distanțe mari și tipologia variată a acestor accesorii casnice.

Realizarea expoziției a fost posibilă datorită colaborării și sprijinului primit de la acad. Ionel Cândea, managerul muzeului brăilean și de la colegul dr. Costin Croitoru, de la aceeași instituție”, a declarat cercetătorul dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

Înainte de a ajunge la Târgu Neamț, expoziția a fost găzduită și de Muzeul de Istorie Roman.

Lămpile antice constituie o categorie de piese arheologice cu o largă răspândire în lumea romană și cea grecească, fiind un bun indicator al gradului de civilizație atins acum mai bine de 2000 de ani.

Prezența unor astfel de obiecte într-o expoziție la Târgu Neamț poate fi o bună ocazie ca și publicul de aici să cunoască unele realități ale acelei lumi apuse.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate