168 de ani de la înființarea Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț

0

Se împlinesc 168 de ani de la înfiinţarea Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu-Neamț. 

Decenii de istorie şi mii de pacienţi trataţi

Construit la jumătatea secolului XIX, spitalul din Târgu-Neamţ este unul dintre puţinele edificii care se mai păstrează din perioada respectivă pe teritoriul oraşului. „La data de 31.03.1851 Spitalul Târgu Neamt a fost sfințit fiind proiectat să functioneze în 60 de paturi„, scrie pe site-ul oficial al unității spitalicești ing. Georgescu Lucian,  salariat al spitalului.

A fost inaugurat în anul 1852, fiind organizat iniţial ca o continuare a bolniţei Mânăstirii Neamţ.

Imagine din 1882

„La 16 octombrie 1852, Domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, Mitropolitul Moldovei Sofronie, starețul Mănăstirilor Neamț și Secu Kir Neonil și foarte multă lume au inaugurat Spitalul de la Târgu Neamț, Ipiteria și Școala Domnească, o dată cu sfințirea Paraclisului Sf. Dumitru din spital”, scria prof. Vasile Vrânceanu.

La ceremonie, a participat și copilul Ion Creangă, care descrie sumar în Amintiri de Copilărie acest moment: „Eu împreună cu alți băieți isonari ai bisericii, stau aproape de Ghica Vodă, care era de față la acea serbare, înconjurat de o mulțime de lume„.

La vremea aceea, era al doilea spital deschis în Moldova, după cel din Iaşi.

Înfiinţarea unităţii spitaliceşti din Târgu-Neamţ a fost posibilă prin implicarea domnitorului Grigore Alexandru Ghica, ctitor totodată al Spiţeriei şi al Şcolii Domneşti, şi prin sprijinul direct al Mănăstirii Neamț.

În cei 168 de ani de existenţă, spitalul de sub Cetate a cunoscut un permanent proces de înnoire, transformare şi diversificare a specialităţilor medicale. În prezent spitalul este unitate sanitară cu personalitate juridică, de gradul IV. Nu a fost transformat în spital Covid-19, aici putând fi spitalizați, în continuare, pacienții cu altfel de afecțiuni.

Înanul 2016, s-a reuşit acreditarea acestei unități spitalicești.

Spitalul Orășenesc Sf. Dimitrie deserveşte o populaţie de aproximativ 96000 locuitori, din Târgu-Neamţ şi din 16 comune învecinate. La mulţi ani!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate