25 octombrie, Ziua Armatei României- cadou pentru Regele Mihai

1

An de an, în ziua 25 octombrie, este celebrată Armata Română.

Această zi reprezintă un moment de referinţă în istoria României, o zi de glorie în care sărbătorim eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie străină.

În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui Mihai I al României, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi.

Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desă­vârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme.

Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul“, scria generalul român în ordinul de zi.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Astfel, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.

 25 octombrie reprezintă una din marile sărbători naţionale, în care poporul român îşi omagiază armata, pe toţi cei care au luptat pentru identitatea şi integritatea naţională, pentru obţinerea independenţei şi a suveranităţii naţionale, pentru principiile şi valorile acestei ţări, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.

1 Comentariu
  1. Alex spune

    Pai …. si in 2018 tot de comunisti suntem condusi! DECI SARBATORIM IN CONTINUARE!!
    Sa nu uitam transformarea PCR in FSN …. care s-a transformat in PDSR si azi se cheama PSD!!!
    99.9% din membri PDSR au facut parte din PCR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate