9 Mai- zi de triplă sărbătoare, marcată la Târgu Neamţ

0

9 Mai, zi de referinţă în istoria României şi a Europei, a fost sărbătorită şi la Târgu Neamţ.

Pe platoul din faţa Casei Culturii „Ion Creangă”  a avut loc o adunare festivă la care au participat reprezentanţii administraţiei publice locale (primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, unii consilier locali), dar şi alţi candidaţi la funcţia de primar sau consilier local, elevi, cadre didactice şi cetăţeni ai oraşului de sub Cetate.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Europei. După cuvântul introductiv rostit de Constantin Gavriluţă- referent la Casa Culturii, a urmat alocuţiunea edilului Daniel Harpa şi discursul profesorului de istorie Emanuel Bălan- director adjunct al Liceului „Vasile Conta”.

S-a vorbit despre cele trei evenimente importante petrecute la data de 9 mai. În 1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament: „Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare!” Românii scăpau pentru totdeauna de sub jugul otoman, 9 mai 1877 fiind ziua în care s-a proclamat independenţa de stat a României. 68 de ani mai târziu, după ce Germania nazistă capitulează, pe 9 mai 1945 Coaliţia Unită obţine victoria şi pune capăt celui De-al Doilea Război Mondial. Tot pe 9 mai sărbătorim şi Ziua Europei, marcând declarația istorică de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman ,prin care se punea piatra de temelie a Uniunii Europene, la care România a aderat în 2007.

În cadrul activității de luni, 9 mai, preșcolarii de la Grădinița nr. 1 au recitat poezii dedicate Uniunii Europene, după care cei prezenţi au asistat la un program artistic pregătit de formaţia de dans modern „Ritm” de la Clubul Copiilor şi membrii Ansamblului Folcloric „Plăieșii”:

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniţei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate