Icoane și ușile de la catapeteasmă, furate din Biserica Sf. Vasile [Dumbrava, Timișești]

0

Obiecte de patriomoniu dispărute la nivelul județului Neamț și date în urmărire

În noaptea de 24 spre 25 septembrie 2010, persoane necunoscute au pătruns prin efracție în Biserica Sf. Vasile din satul Dumbrava, comuna Timișești, de unde au sustras următoarele bunuri:

– patru icoane componente ale iconostasului reprezentând Înălțarea DomnuluiPogorârea Sf. DuhSchimbarea la FațăAdormirea Maicii Domnului;

– două uși diaconești de la catapeteasmă, reprezentând pe Sf. Arhanghel Mihail, respectiv Sf. Arhanghel Gavril;

– patru icoane din altar reprezentând Tânguirea Maicii DomnuluiMaica Domnului cu Pruncul, Tăierea Capului Sf. Ioan BotezătorulSf. Trei Ierarhi.

Toate icoanele sunt pictate pe lemn, datate la finele veacului XIX având inscripții chirilice românești.

***

Toate bunurile culturale mobile puse în urmărire de Inspectoratul de Poliție Județean Neamț provin din biserici și mănăstiri, iar ultimul caz, s-a înregistrat în anul 2012.

„După anul 2012, la nivelul județului Neamț nu s-au înregistrat furturi din biserici (inclusiv din cutia milei), cu excepția unor tentative, soluționate rapid, fapt datorat și unei acțiuni de prevenire a furturilor din lăcașuri de cult desfășurată de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Serviciului de Ordine Publică, în cursul anului 2012, în urma căreia bisericile din județul Neamț au fost dotate cu sisteme de alarmă și PSI.”, a transmis IPJ Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate