Praznicul Izvorul tamaduirii

0

Sarbatoarea oranduita in Vinerea luminata, Izvorul Tamaduirii, evoca de-a lungul istoriei un miracol care dateaza din secolul al V-lea. Izvorul Tamaduirii este un praznic imparatesc inchinat minunilor infaptuite de Maica Domnului. Potrivit traditiei, sarbatoarea are o istorie veche de 1500 de ani si aminteste de o minune petrecuta pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu putin timp inainte ca acesta sa ajunga imparat. In toate lacasurile ortodoxe de cult, la orase si la sate, in aceasta zi se savarsesc, dupa o randuiala specifica Saptamanii Luminate, slujbe de sfintire a apei, numita Agheasma Mica. Dupa slujba de sfinţire, preotii ii stropesc pe credinciosi cu apa binecuvantata cantand troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta inecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau”.
In credinta populara, acest cantec de binecuvantare, rostit de preot in timp ce multimea credinciosilor este stropita cu apa sfintita, are un rol purificator. Un alt izvor cu apa vindecatoare,in jurul caruia se aduna mii de credinciosi, este la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt.


Reporter: Ciprian Sangeap, Operator imagine, Editor montaj: Dacian Anitei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate