Mesajul primarului Daniel Harpa de Ziua Europei

0

În Piața Adormirea Maicii Domnului, a avut loc al doilea moment, unul artistic, dedicat sărbătoririi zilei de 9 MAI . Alături de primarul orașului, au fost prezenți delegația franceză, viceprimarul Traian Humulescu, academicianul Alexandru Zub, prof. univ. Mihai Lazăr, prof. univ. Mihai Dorin,  inspector general adjunct Elena Laiu consilieri locali, cadre didactice și elevi.   DSCN4719

 „După înfrângerea unui război absurd, cu consecinţe dezastruoase pe aproape toate planurile, Europa a intrat într-o nouă fază a existenţei sale, bazată pe solidaritate şi pe raţiune. De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, ţările europene şi-au concentrat energiile către construcţia celui mai mare proiect al contemporaneităţii – Uniunea Europeană. Iată că la câteva decenii după aceste momente istorice de referinţă, pentru România s-au deschis noi perspective, care au adus-o alături de marea familie a comunităţii europene.
Astăzi avem, aşadar, suficiente motive de a sărbători, fiecare încărcat de semnificaţii simbolice. Primul dintre ele ne priveşte direct şi reprezintă debutul creării României moderne, eliberată de sub presiunea unor influenţe care-i blocau dezvoltarea. Este vorba despre obţinerea independenţei de stat, proclamată de la Tribuna Parlamentului de către  Mihail Kogălniceanu, la 9 mai 1877. A fost atunci, ca şi acum, recunoaşterea eforturilor seculare ale poporului român de a-şi afirma deschis dorinţa de evoluţie şi de suveranitate
Alt aspect pe care trebuie să-l menţionăm  este că sărbătorim  Ziua Europei ca membru al Uniunii Europene , zi în care putem considera că este şi ziua noastră, în adevăratul sens al cuvântului, având în vedere că după 1989, România s-a îndreptat cu prioritate către valorile europene. În toate ţările membre ale Uniunii, se sărbătoreşte, la 9 mai, ziua în care s-a modificat profund viziunea asupra războiului, pe de o parte, şi asupra evoluţiei economice şi solidarităţii între popoare, pe de altă parte. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi mentalitatea şi să înţelegem rolul nostru în noul context.

DSCN47379 Mai este pentru poporul nostru, o zi de mare însemnătate istorică, iar celebrarea Zilei Europei, reprezintă vocația poporului român de a lupta pentru pace și libertate. La Mulți Ani, tîrgnemțeni, La Mulți Ani, Europa”

 La finalul evenimentului primarul orașului St. Just-St. Rambert, Alain Laurendon, a dorit să ne ofere o declarație cu privire la felul cum s-a simțit în cele două zile în Tîrgu Neamț.

„M-am simțit foarte bine în Târgu Neamț,de altfel, Alain-Laurendonde 23 de ani de când vin,mă simt întotdeauna bine, iar primirea este foarte călduroasă și simt că este ceva sincer la această primire. Este o nouă echipă, am avut ocazia să întâlnim oameni noi dar simt că s-au legat prietenii adevărate și de lungă durată. Doresc să mulțumesc primarului Daniel Harpa și autorității locale pentru primirea pe care mi-au făcut-o și sper să revin în 2-3 ani, poate chiar mai devreme. Îl așteptăm pe domnul primar Harpa în St. Just-St. Rambert și vom avea ocazia să ne cunoaștem și mai bine. Aici la dumneavoastră cel mai mult mi-a plăcut soarele de pe cer și din sufletul oamenilor”.

 

Marilena STURZU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate