Alegerile locale, între patetic și extaz

1

Stimabililor, pe când se finalizează acest preludiu al campaniei electorale? Parcă e prea lung, prea lat, ajunge la orgii și nu de alta, dar au încins comunitatea atât de tare încât ar fi dezastruos să o lase baltă și… nesatisfăcută!

alegeri locale neamt 2016Am văzut desene și zâmbăreți, filmulețe, mașinuțe, roticele, căței și biciclete, floricele, cântecele, fetițe zglobii și băieți cu lopeți, lacrimi și suspine… încă puțin și puneam de o telenovelă cu mii de episoade. Discutând într-o tentă serioasă, ne orientăm atenția spre cei care vor candida pentru primării şi consilii locale. La fel de serios cum ar fi trebuit să discute și „eminențele” de prin partide când și-au stabilit listele. Depășind această etapă, erorile, ororile și tertipurile la care se apelează la fiecare 4 ani, sper să ajungem să vedem câteva propuneri concrete și viabile care să merite să consumăm atâta hârtie la alegeri… la cea pe care punem ștampila mă refer, și nu la cea igienică pe care ar trebui să o folosească unii, pentru a-şi șterge cavitățile bucale după ce încearcă să ne prostească cu numeroase promisiuni „sclipitoare”, pe care ar trebui să fim mult prea creduli să le considerăm realizabile. Dar cine știe, fiind obișnuiți cu tot felul de incompetent, nu putem să îi mai înțelegem pe cei capabili și dispuși să schimbe mersul lucrurilor…

Îmi doresc ca domniile lor să se hrănească, înainte de a mai ieși în public, cu o doză de bun simț. Fie că sunt la primul, al doilea, al n-lea mandat e chiar neplăcut când se ridică în slăvi pe toate postamentele cu numeroasele și mărețele lor realizări, pe care era și firesc să le îndeplinească, dacă tot și-au propus să-şi respecte responsabilitățile de serviciu. Acolo unde nu o fac ei personal, apar unii agramați care sub influența unor bucurii enorme și a unor presupuse viitoare satisfacții, se apucă să sărute tot ce prind cu o abnegație fără egal. Dacă este ceva de apreciat, să o facem civilizat și tot astfel să realizăm și critica… asta dacă ne duce „tărtăcuța”. Astfel, poate, măcar la alegerile acestea ne „lovim” de decență, de diplomație, de un alt tip de politică… sau măcar de politică să avem parte, că de ceva vreme participăm doar la circ, fără pâine și vin că nu ne permitem!

În privința celor expuse până acum de către unii candidați, pot doar să mă declar scârbit. Profesionalismul lor pare să fi plecat în concediu și, dacă este așa, nu ar strica să își angajeze câțiva consilieri capabili să le ofere un plan puternic de realizare a campaniei electorale conform secolului în care încercăm să trăim. Au vociferat, pentru a nu spune lătrat, luni și ani la rând că vor realiza un nou tip de campanie și din ce au făcut până acum doar au demonstrat că nici vechiul model nu îl mai ating cu succes.

Penibil, deplorabil și demni de milă… Știm că unde nu este, nici Dumnezeu nu cere, dar poate dacă se adună mai mulți reușesc să scoată ceva valabil… Încă sper că s-au hotărât să concureze pentru a reprezenta comunitatea cu success și nu pentru a lua parte la întreceri pentru cine face filmulețe mai amuzante, cine împarte mai multe flori, cine are mai multe like-uri la poze ș.a.. Dacă tot era vorba de păreri, nu ar strica să renunțe măcar la partea video… se aud vorbele și după ce că sunt cu debit mărit o mai iau și la goană pe arătură… să nu mai spun de alte elemente care numai campanie favorabilă nu pot realiza.

Cu bătaie pe loc la elogiere, menționez că „Ti fac eu pi tini” sau „Să trăiți bine!” sunt expirate! Nu mai apare nimic nou?! Chiar nu mai avem lideri capabili să scoată noi sintagme de impact?! Offf… parcă m-am și săturat de atâția politruci manevrați de o gloată de incompetenți „valoroși”. Mai grav este că și după alegeri ne procopsim cu asemenea marionete în funcții importante. Nu le poți cere tuturor să fie buni oratori, demni, diplomați, cum nu le poți cere să mai țină cont când se îmbracă de faptul că sunt candidați și nu niște fugăriți din bătătură, de gesturi, și alte elemente nici nu mai spun că îi bag în ceață, sau de alte cuvinte pe care nu le poți regăsi în vocabularul lor redus din toate punctele de vedere, dar măcar cei care îi ghidează să aibă câteva cunoștințe elementare despre responsabilitățile celui ce realizează plata…images (1)

Până la noi apariții și mutări de piese pe tabla de șah a politicii nemțene, rămân să-mi alin curiozitatea. Oare cam câți candidați merită efortul cetățeanului de a se prezenta la urne și pentru câți va fi  încă un vot „stuchit” cu dispreț pe foaie- o hârtie care în mod firesc ar fi trebuit să cuprindă numele celor cu care comunitatea chiar se poate mândri…

De prea multe ori au fost votați indivizi doar pentru a nu câștiga altul mai incompetent, sau pentru a scăpa de o ciumă, dar oare când o să alegem pe cel mai bun dintre cei mai buni?!

P.S. Până se concentrează domniile lor pe viitorul țării, care de la o vreme se îndreaptă spre trecuturi comuniste, apă cu picătura și curent la ore fixe, poate mai dă Tatăl Ceresc puțină ploaie să-i mai curețe de păcate, sudalme și răutate pe luptătorii ce ne apără interesele. Din păcate, nu prea cred că îi poate spăla și de… dosare.

Octavian B.

1 Comentariu
  1. ioan spune

    Povestile sunt vechi.Paradoxul este ca oricat de mult se vrea schimbarea de catre unii,altii nu vor sa lase dregatoriile nici in mormant.Cunoastem personaje cu 3-4 mandate care vor pe viata dregatoriile.Se pare ca meseria de consilier,chiar si in orasul nostru,este foarte banoasa,de nu se dau dusi .Sunt foarte curios cati din primii 10 eligibili vor fi oameni noi, la ambele partide mari,pentru ca acele persoane exista,dar nu pot sa razbata de raul seniorilor.De aceea ar fi buna pentru toti alesii legea care sa limiteze nr.de mandate fara intrerupere la doua.Nu exista interes ! Campanie reusita !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate