Atelier de arheologie experimentală sau… Cum poţi să-i atragi pe copii la muzeu?

0

Miercuri, 13 aprilie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ s-a desfăşurat o activitate educativă, care a îmbrăcat forma unui atelier creativ.

Acțiunea organizată sub egida Complexului Muzeal Județean Neamț s-a atelier arheologie experimentala targu neamtadresat exclusiv elevilor și a cuprins trei momente principale: o prezentare power-point, prin care copii au fost familiarizaţi cu noţiuni de arheologie şi arheologie experimentală, apoi s-au vizitat sălile cu specific arheologic ale muzeului, pentru ca participanţii să vadă artefacte adevărate, iar ultima etapă şi cea mai importantă a fost cea prin care copii au fost învăţaţi să meşterească diverse lucruri ca în vechime.

Principalele direcţii urmate în cadrul atelierului au fost legate de cioplirea pietrei şi a osului, modelarea lutului, şlefuirea uneltelor de piatră, măcinarea unor cereale şi împletirea fibrelor vegetale.

Activitatea s-a desfăşurat cu participarea unor elevi de clasa a V-a, de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” Târgu Neamţ, sub îndrumarea doamnei profesor Elena-Diana Spiridon.

,,Am experimentat un experiment! Am vrut, în primul rând, să-i familiarizăm pe copii cu elementele de bază ale arheologiei, dar mai ales cu tehnologiile preistorice. Am vrut să înţeleagă faptul că doar prin experimentare şi practică intensă oamenii şi-au confecţionat uneltele, accesoriile, ceramica şi armele folosite în existenţa lor. Cu siguranţă pentru copii nu a fost un exerciţiu simplu, dar sperăm că le-a plăcut şi că au învăţat lucruri utile. Ne dorim ca prin genul acesta de activităţi să-i atragem şi mai mult pe copii spre muzeu şi să-i facem să treacă peste idea preconcepută că muzeul este un loc plictisitor. Am încercat să arătăm că putem veni în întâmpinarea publicului şi cu activităţi creative. Este important ca ele să fie recepţionate corespunzător, iar în funcţie de asta, le putem repeta sau le putem diversifica” a declarat Dr. Vasile Diaconu.

Manifestarea este prima de acest gen desfăşurată în orașul de la poalele Cetății Neamț, dar, în funcţie de feed-back, organizatorii îşi doresc să o repete.  Din discuţiile purtate cu dr. Vasile Diaconu- cel care le-a împărtăşit copiilor câte ceva din arheologia experimentală, s-ar dori ca aceste ateliere să aibă o anumită regularitate, dar numai dacă va exista interes din partea copiilor şi a cadrelor didactice din localitate.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate