Fonduri strânse pentru o familie săracă din Humulești, cu ajutorul talentelor locale

0

Sute de târgnemțeni au luat parte joi, 8 septembrie, la spectacolul caritabil „Ajută-i și tu!„, organizat de Asociația de Dezvoltare Socială Catharsis, Primăria orașului Târgu Neamț și Casa Culturii Ion Creangă.

Evenimentul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru familia Chirilă din Humuleștii Noi, o familie greu încercată de soartă, care se luptă zi de zi cu sărăcia. În fața unei săli pline de oameni cu inimă mare, au urcat cu emoție pe scenă cei cinci copii, Adina (15 ani), Andreea (14 ani), Mădălin (10 ani), Andrei (8 ani) și  Alin (5 ani), alături de mama lor, Maria. Erau îmbrăcați sărăcăcios, dar cu hăinuțe curate. În ochi li se citea tristețea, da și speranța că își vor depăși condiția socială, cu ajutorul comunității locale. Tatăl, Adrian nu a putut veni, fiind bolnav de diabet și TBC. Acesta este dependent de insulină, şi datorită bolilor de care suferă, vede doar umbre.

img_2417jpgElena Ciorsac, consilier local la Târgu Neamț și inițiatoarea acestei acțiuni caritabile, a prezentat cazul familiei Chirilă: „Cele șapte persoane trăiesc într-o casă cu o singură cameră, cu trei  paturi. Pereţii se darâmă, acoperişul este găurit şi apa se infiltrează în casă când plouă. Nu au apă curentă, nici fântană în curte. Iau apă de la vecini, de la fântână. Mâncare fac la sobă, vara fac afară focul şi gătesc. Nu deţin mijloace de încălzire pentru iarnă. Nu au haine, alimente, copiii nu au condiţiile necesare pentru a învăţa (…)”.

Nu era suficient că trăiesc trăiesc în condiţii precare, cu lipsuri şi nevoi multiple… soarta le-a mai adus recent un alt necaz imposibil de remediat: familia este în doliu, acum câteva zile a murit bătrânul de 87 de ani care se afla în întreținerea lor și pe care l-au îngrijit în ultimii ani de viață, acesta fiind imobilizat la pat timp de patru ani.

„Un lucru pozitiv: toți merg la școală! Chiar dacă nu au posibilități, părinții vor ca micuții să aibă o educație. Apreciez cadrele didactice din Humulești, sunt sigură că s-au implicat, altfel acești copii nu cred că ar fi putut merge la școală”, a precizat Elena Ciorsac.

Pentru a strânge fondurile necesare reparației casei în care trăiește familia Chirilă, pe scenă au evoluat copiii și tinerii talentați din zona Târgu Neamț, care au oferit publicului un spectacol artistic de neuitat.

img_2436jpgTârgnemțenii au dovedit că le pasă de semenii lor. Povestea familiei Chirilă din Humuleștii Noi i-a sensibilizat, așa că au donat diverse sume de bani, alimente, hăinuțe pentru copii, obiecte și orice lor le este de prisos în casă, dar de multă folosință membrilor familiei în cauză. În urma spectacolului caritabil, s-au adunat în jur de 3.000 lei, bani din care vor fi achiziționate materialele necesare pentru reconstrucția casei în care locuiesc cele 7 suflete.

„Astfel de manifestări ar trebui să aibă loc periodic în comunitatea noastră. Suntem o comunitate minunată și putem face împreună lucruri deosebite. Știți bine că >Iubește-ți aproapele< este o vorbă dintr-o carte pe care mulți o au la căpătâi, ceea ce facem noi astăzi sper să fie doar un mic pas. Indiferent de situația și poziția fiecăruia, împreună putem ajuta și oferi un zâmbet oricăruia dintre noi”, a spus viceprimarul Vasile Apopei.

Prima acțiune caritabilă de acest gen s-a dovedit a fi un real succes. Spre surprinderea multora dintre noi, în zona Târgu Neamț există numeroase persoane cu inimă bună, care nu rămân indiferente și sunt gata să dea o mână de ajutor celor aflați în situații precare.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate