Tradiții de Anul Nou unice în România: „Sumanarii” din Trifești, Neamț

0

Sumanarii din Trifești, județul Neamț au făcut o urare la început de An Nou, în cadrul Festivalului Tradițiilor și Obiceiurilor desfășurat anual în orașul Târgu Neamț, la data de 2 ianuarie.

Mii de oameni ieșiți în stradă să vadă arătările care alungă spiritele rele au descoperit frumusețea sumanelor de la Trifești, scoase din lăzile de zestre ale bătrânilor satului și purtate cu acest prilej de urători cu vârste care cuprind trei generații.

Confecționate din lână bătută și cusute manual cu șnur tot din lână, aceste sumane sunt unice în România, iar urătura din Trifești, acompaniată de sunetele buhaiului, a bicelui și a clopotelor, impresionează an de an:

Formaţia “Sumanarii” din Trifeşti s-a înfiinţat în 1971, la inițiativa învăţătorului Dumitru Stoean. Autenticitatea şi frumuseţea costumelor din Trifeşti i-au impresionat pe cei de la Televiziunea Română, acolo unde „Sumanarii” au fost invitaţi în 1973. Au urmat participări la festivaluri de la Iaşi, Constanţa, Sf. Gheorghe, Alba Iulia, spectacole la „Muzeul Ţăranului” din Bucureşti sau în Republica Moldova. Grupul este format din douăzeci de urători de vârste care se întind pe parcursul a trei generaţii. Aceştia poartă sumane care au peste o sută de ani vechime, confecţionate de meşterul Habagiu, cel care, din păcate, n-a lăsat nimănui moştenire secretul meşteşugului său, ceea ce face cu atât mai preţioasă costumaţia urătorilor. Din recuzita grupului coordonat de Elena Vasilica Casămândră nu lipsesc dobele, buhaiul, harapnicele, zurgălăii, cârâitoarea, fluierul, şi cornul de vânătoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate