”Prin spitalele din Neamț” – La fiecare 6 ore moare un pacient în spitalele din Neamț

0

După cum știți cu toții din multiplele situații povestite de cunoștințe sau rude, când sistemul medical nu prea mai are soluții pentru un pacient intervine expresia ”Ar fi bine să îl luați acasă că nu mai are mult”. Aceasta expresie este una total lipsită de etică, datoria unui medic fiind aceea de a încerca tot ce se poate pentru a salva viața unui om, chiar și atunci când pare că nu mai e nicio șansă. Dar aceasta este realitatea și mulți oameni își iau acasă rudele cărora medicina nu mai are ce să le facă.

În continuare nu vorbim despre aceste decese mutate din spital în casele oamenilor, ci doar de cele care se petrec în spitale.

Astfel, în anul care a trecut, în spitalul de la Piatra-Neamț au decedat – 933 persoane, la Roman – 432 persoane, la Tîrgu Neamț – 46 persoane și la Bicaz – 3 oameni. De la Bisericani nu avem date. Concret, putem vorbi de 1.414 persoane decedate în spitalele din Neamț în anul 2016. Numărul de decese împărțit la numărul de zile ale anului trecut dă o medie de aproximativ 4 decese pe zi, deci un deces la 6 ore.

Din păcate, din datele adunate parțial, rata deceselor este în creștere în 2017. Analizând însă datele statistice din 2016 putem aprecia că, în medie, la fiecare 6 ore moare un pacient într-un spital din Neamț.

Problema gravă a acestui județ nu este neapărat numărul de decese, ci o analiză a acestora, lucru imposibil de făcut de noi, deoarece ni se inchid toate ușile când intrăm prea tare în acest subiect. Ar fi interesant de văzut câți din cei 1.414 nemțeni morți în spitale au decedat din cauza unor afecțiuni ce puteau fi tratate in alt spital din România, ca să nu vorbim de spitalele din străinătate.

Deoarece nimeni nu ne va răspunde niciodată la întrebarea câți nemțeni au murit cu zile în spitalele din acest județ, am purtat discuții subiective cu cadre medicale competente și concluzia pe care am tras-o a fost că jumătate din cei care mor în spitalele din Neamț suferă de afecțiuni care ar fi putut fi rezolvate la alte spitale de stat din România. O fi sau nu adevărat, acest procent e greu de precizat în lipsa unor statistici oficiale asupra cauzelor de deces și nici nu credem că va avea cineva curajul vreodată să își asume o culpă medicală de acest gen.

Ar trebui ca o comisie adevărată, nu de formă, compusă din specialiști și aleși locali să adune toate datele legate de decesele petrecute în spitalele din Neamț și să le compare cu cele din alte județe. Iar dacă la Neamț din 100 de pacienți internați cu un diagnostic mor 10, iar la Iași, Târgu Mureș, București din 100 de pacienți internați cu același diacnostic mor numai 5, înseamnă că vrem să acoperim neajunsurile din dotări, lipsa specialiștilor sau incompetența și pentru asta suntem dispuși să lăsăm oameni să moara cu zile în Neamț.

www.ziarneamt.ro

Mai puteți citi:
Prin spitalele din Neamț”. Introducerea
”Prin spitalele din Neamț” – Accesul în spitale
”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență
„Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamț
„Prin spitalele din Neamț” – Ce șpăgi se dau în spitalele din Neamț
”Prin spitalele din Neamț” – De ce unii oameni mor cu zile în spitalele nemțene
Urmează:

”Prin spitalele din Neamț” – Incompetență si nesimțire în spitalele din Neamț

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate