Ziua Topoliceanului, în curând

0

Duminică, 30 iulie, locuitorii satului Topolița din comuna Grumăzești, județul Neamț au un motiv în plus să îmbrace haine de sărbătoare: este Ziua Topoliceanului!

Sărbătoarea câmpenească va avea loc pe terasa de amplasament de lângă Biserică, pe malul stâng al râului Topolița. Evenimentul începe la ora 13.00, cu o slujbă de Te Deum. Vor fi rostite rugăciuni pentru eroii satului, cei vii și cei trecuți la cele veșnice, după care se vor acorda titluri de Cetățean de onoare al satului.

De la ora 14.00, toată suflarea Topoliței (şi nu numai) este invitată să admire parada portului tradițional. Defilarea pornește din centrul satului, acompaniată de muzică populară și se va opri la scenă.

Pe parcursul zilei, topolicenii se vor lăsa încântați de programul artistic. Vor urca pe scenă Bibi, interpretul Alexandru Brădățan, Ansamblul Ozana, surorile Șerban, Urmașii lui Ștefan Vodă, Yarina Cozma,  Geanina Olteanu și mulți alții, astfel încât muzica și voia bună să ajungă la inimile tuturor celor prezenți, indiferent de vârstă. De asemenea, vor avea loc diverse activități pentru copii.

Evenimentul se află la aIII-a ediție, fiind organizat de către doi fii ai satului, Gabriel Ionașcu și și Ciprian Dumitreasa.

„>Veșnicia s-a născut la sat<, spunea Lucian Blaga. Eu cred că nu doar veșnicia s-a născut acolo, ci și însuși timpul, libertatea și umanitatea. Aici, oamenii judecă altfel lucrurile, respectă obiceiurile străvechi și tradițiile, punând pe primul loc omul, apoi pământul.

Mă bucur enorm că m-am născut la sat, acolo unde omul se bucură și de ploaie, și de zăpadă, și de soare, și de vânt. Toate capriciile naturii sunt pentru el binecuvântări, daruri de la Dumnezeu.

Am pornit împreună de la ideea de a încerca puțin să mai destindem comunitatea, de a serba o dată pe an ziua satului cu muzică, joc și voie bună. Obiectivul nostru principal este de a promova tinerele talente locale, de a le oferi încredera și șansa unor noi aspirații.

Fiind la cea de-a III-a editie, putem spune că avem experiența anilor precedenti, în care am observat cu bucurie că lumea s-a simțit bine și că așteaptă, cu drag, următoarea ediție.

Invităm pe toți cei care vor să se regăsească pe meleagurile natale, pe cei care vor să se simtă bine alături de noi, la o serbare câmpenească, unde buna dispoziție va fi la ea acasă!

Cel mai frumos lucru din această lume, este să îți vezi semenii zâmbind și să știi că ai putut face ceva pentru acel zâmbet. Vrem să vă multumim și să încercăm să facem cât mai multă lume să zâmbească. Cuvintele nu pot exprima recunoștința pe care o simțim. O să spunem doar: Mulțumim tuturor pentru gândul generos și gestul frumos! Fără voi nu am fi reușit!”, a transmis Gabriel Ionașcu, unul dintre organizatorii Zilei Topoliceanului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate