Generaţia Centenarului, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ (Galerie FOTO)

0

Joi, 24 mai, Târgu Neamţ s-a colorat în emoţii. Bucurie şi regret, nostalgie şi încredere într-un viitor strălucit au transmis absolvenţii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” (CNSM) tuturor celor care i-au văzut defilând pe străzile oraşului.

Toţi cei 244 de absolvenţi ai promoţiei 2014 – 2018 au purtat cu mândrie robe, toci şi eşarfe cu însemnul colegiului. Şi-au strigat, în timp ce se îndepărtau de CNSM- locul care le-a fost un fel de a doua casă în ultimii patru ani:

Ştefan, nu uita: Nu plecăm în Anglia!

S-au oprit la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din centrul oraşului, unde au mulţumit lui Dumnezeu pentru aceşti ani frumoşi, în care au adunat amintiri veşnice şi cunoştinţe ce le vor fi de folos pe drumul vieţii.

Aproape le-au fost profesorii diriginți: Radu Dragos (clasa a XII-a RA), Mirela Nuţu (RB), Loredana Bompa (RC), Camelia Apostoae (RD), Cristi Băicănescu (RE), Bianca Tarhon (UA), Adina Cucoş- Grigore (UB) şi Cătălina Manoliu (UC).

Ceremonia de absolvire s-a desfășurat la Casa Culturii „Ion Creangă”, într-o sală festivă care s-a dovedit neîncăpătoare, pentru elevii celor opt clase care au terminat liceul, profesori, părinţi şi prieteni veniţi la eveniment.

Pe scenă au urcat Adina Margine- director al unității școlare, diriginții, primarul Daniel Harpa și Elena Preda din partea Inspectoratului Școlar Județean. În spatele lor a fost plasat, impunător, tabloul voievodului Ștefan cel Mare -patronul colegiului.

„Convingerea noastră este că o școală trăiește prin elevii care învață în ea. Voi, dragi absolvenți, alături de alte mii care au fost ca voi, ați însuflețit-o și ați contribuit la  această uimitoare construcție de spirit, care este CNSM, păstrând tradiția studiului și a performanței.

Noi, profesorii, am sădit în mintea și sufletul vostru sâmburele de aur al cunoașterii și am fost, an de an, martorii acestei vieți care crește și se desăvârșește cu fiecare dintre voi, vegheată cu foșnet discret de stejarul amintirilor scumpe ale anilor de liceu. Aici s-au contopit emoții, bucurii și tristeți, încercări și renunțări, aici e răsăritul vieții voastre, e semnul începutului pe care vi-l dorim de bun augur. Continuați, deci, să căutați, oriunde ați pleca, un stejar, ca simbol al puterii și încrederii că rădăcinile vă sunt tari, iar furtunile nu vă pot doborî (…)”, a spus directorul CNSM, Adina Margine.

Cu emoţii vizibile, absolvenţii au intonat imnul CNSM (versuri- prof. Mirela Nuțu, muzică- prof. Szekereș Blaziu), retrăind cu fiecare vers clipele minunate din anii de liceu.

Un moment plin de emoţie a fost şi desemnarea şefei de promoţie- Gabriela Oglinzanu, singura care a reuşit să obţină media generală zece.

Nu au fost uitaţi nici liceenii care au reprezentat cu cinste instituţia şi oraşul, la olimpiadele şi concursurile şcolare. Primarul Daniel Harpa i-a premiat pe cei 18 absolvenţi care au primit şi burse de merit din partea Consiliului Local, de-a lungul anilor de liceu. Dintre aceştia, o amintim aici pe Ana Vasiliu, olimpică la nivel naţional la disciplina Tehnologia Informaţiei.

Diplome de excelenţă au primit şi profesorii diriginţi şi directorii colegiului, oameni care au contribuit la minunata transformare a bobocilor de acum 4 ani în tinerii curajoşi de astăzi, gata să înfrunte lumea și să o facă mai bună.

Felicitări şi mesaje de încurajare a adresat absolvenţilor şi primarul oraşului Târgu Neamţ, Daniel Harpa, care i-a îndemnat să îşi urmeze idealurile în viaţă.

Nu se putea o continuare mai potrivită pentru un aşa eveniment emoţionant decât aceea de a da cuvântul părinţilor, gândurile acestora prinzând glas prin vocea doamnei Angela Pascu.

La finalul cursului festiv, fiecare  diriginte a strigat catalogul clasei, iar absolvenții au urcat rând pe rând pe scenă, aplaudaţi de colegi, profesori, părinţi şi prieteni.

Ei sunt Generaţia Centenarului României Mari a CNSM Târgu Neamţ. O mândrie, dar şi o mare responsabilitate. De ei depinde dacă această țară, acest judeţ, acest oraş va avea parcursul mult-dorit în următorii 100 de ani.

Gaudeamus igitur!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate