Zilele Cetății Neamț: Intriga ploii, învinsă de străjeri și domnițe

0

În perioada 29 iunie- 1 iulie, au avut loc Zilele Cetății Neamț/ Festivalul Medieval de la Târgu Neamț. Numeroase manifestările culturale, artistice, educaționale și istorice au fost pregătite de către organizatori, pentru promovarea zonei şi focalizarea atenţiei publice spre susţinerea patrimoniului istoric şi cultural local/ judeţean.

În ciuda condițiilor meteorologice, evenimentul și-a urmat cursul firesc. În Parcul Cetate și la fortificația medievală de pe Culmea Pleșului,  vremurile de altădată au fost aduse în prezent de cavaleri și străjeri, domnițe și boieri.

Nemțenii și turiștii prezenți la festival au avut parte de spectacole live de muzică medievală, o prezență scenică deosebită având formația Lupus Dacus și Cimpoierii din Transilvania, dar și tinerii talentați din Târgu Neamț.

Deși vremea a fost neprietenoasă, majoritatea manifestărilor propuse s-a derulat în ciuda ei: turniruri, demonstrații de spadă,  prezentare de arme și tehnici de luptă, dansuri tematice medievale, spectacole de reconstrucție istorică.

Alături de Străjerii Cetății Neamțu’, atmosfera medievală a învăluit Târgul prin prezența Cavalerilor Cetăților Bârsei și Compania Ursului Brun, Paladinii de Terra Medies, Deutsches Freikorps, Străjerii Cetății Sucevii.

Nici preparatele culinare tradiționale nu au lipsit. Asociația „Valea Ozanei” a fost „pe metereze”, cu bucate care mai de care, în cadrul Festivalului „Ceaunul Fermecat”.

„Anul acesta, Festivalul medieval a fost parţial umbrit de condiţiile meteorologice. Încercăm să nu ne plângem, pentru că în judeţ, după cum bine ştiţi, sunt oameni care au avut probleme mult mai grave. Suntem alături de ei, am şi trimis în perioada festivalului saltele, pături, lenjerii în acea zonă (Farcasa- n.red.), unde situaţia cetăţenilor era într-adevăr disperată.

În schimb, am reuşit să ne desfăşurăm activităţile deja programate. Ziua de duminică a echilibrat cumva balanţa evenimentului. Deschiderea oficială, spectacolul Centenarium, care au avut loc în Casa Culturii, au ieşit foarte bine.

Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm cu bine acest eveniment, în ciuda intemperiilor existente în judeţ.

Mulţumiri Consiliului Judeţean Neamţ şi tuturor partenerilor care au fost alături de noi în organizarea şi desfăşurarea Zilelor Cetăţii Neamţ!”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa.

Finanțator principal al evenimentului a fost Consiliul Județean Neamț, iar Director de festival – Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț.

Organizatorii Zilelor Cetății Neamț ediția a XVIII-a/ Festivalului Medival ediția a V-a: Primăria orașului Târgu Neamț, Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Artă ”Carmen Saeculare”,Primăria orașului Tîrgu Neamț.

Parteneri în cadrul evenimentului: Fundația Culturală ”Ion Creangă”, APDTN ”Valea Ozanei”, Asociația “Puzzle Optim East”, ATOR Târgu Neamț, Asociația ”Ținutul Zimbrului”.

Andreea Trăsnea

Citește și:

Lupus Dacus, spectacol de excepție la Zilele Cetății Neamț

Deschiderea Oficială a Zilelor Cetății Neamț (FOTO/VIDEO)

Ploaie alungată cu salve de tun! A început weekendul medieval la Târgu Neamț

Zilele Cetăţii Neamţ- programul celor trei zile de poveste medievală

Festival Medieval la Târgu Neamț

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate