Proiectele europene, explicate celor din regiunea transnistreană [APD Club Târgu- Neamț]

0

Recent, Asociația Pro Democrația Club Târgu-Neamț a participat prin președintele Emanuel Bălan la seminarul de instruire privind proiectele externe- europene în special – la care sunt eligibile organizațiile societății civile și administrațiile din regiunea transnistreană.

Evenimentul desfășurat la Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, a reunit 23 de participanți din orașele Tiraspol, Bender și satele Bîcioc, Tocmagiu, Teiu, Krasnogorka și Speia (toate din raionul Grigoriopol), reprezentând administrații locale, instituții de învățământ, ONG-uri și grupuri de inițiativă civică.

Expertul APD Club Târgu-Neamț  a prezentat finanțatorii disponibili pentru regiunea trasnistreană, atât la nivel de macro-proiecte (Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, inițiativele UE ”Dunărea” și ”Marea Neagră”), cât și la nivel de proiecte destinate societății civile (GIZ, USAID, Fundația Soros, ambasadele SUA, Elveției, Finlandei, etc.).

Unele proiecte disponibile cu termen de aplicare valabil au generat interesul participanților, prin urmare în scurt timp ne așteptăm la inițiative de proiect venite din partea cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului. Seminarul a avut și parte practică la care participanții au fost puși să identifice o problemă din localitățile acestora pe care să o stransforme într-un viitor proiect de finanțare.

Seminarul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului „Școala succesului european în Republica Moldova și regiunea transnistreană: abilitare și promovare pentru comunități prospere”, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer și implementat de asociația „ASTRA-Anenii Noi” (manager de proiect Stela Zelinski).

Proiectul are drept scop de a crește gradul de informare a locuitorilor unităților administrativ-teritoriale selectate, dar și a liderilor asociațiilor din regiune (raioanele Anenii Noi, Grigoropol și municipiul Bender), privind importanța Uniunii Europene și abilitarea civică a lor cu cunoștințe și deprinderi de scriere a proiectelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate