A fost comemorat părintele arhim. Irineu Ilie, fost stareț al Mănăstirii Secu

0

Marți, 9 octombrie, la Mănăstirea Secu din județul Neamț a fost comemorat părintele arhim. Irineu Ilie, fost stareț al mănăstirii și superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim.

S-au împlinit 30 de ani de la trecerea părintelui la cele veșnice.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Irineu Ilie, alături de un sobor impresionant, format din numeroși stareți și preoți de mir din mai multe zone ale țării.

Cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sintetizat personalitatea arhimandritului Irineu Ilie, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc în acest an trei decenii:

„Am întâlnit mai multe persoane care mi-au vorbit frumos despre părintele Irineu și am înțeles, deși nu l-am cunoscut personal, câte ceva din tainele vieții sale. Ardelean sau moldovean de pe Valea Bistriței, obișnuit cu greutatea din viețuirea unei familii cu mulți copii, familie așezată sub infleunța sfintelor mănăstiri din zonă, în anii nu tocmai ușori, după cel de-al Doilea Război Mondial, am înțeles că părintele a iubit de tânăr viața monahală. Părintele Justin Pârvu și alți părinți din zonă l-au întâlnit și au aprins ceva în inima lui, de vreme ce a ales calea monahală și s-a identificat cu obștea Mănăstirii Secu, căreia i-a fost pentru o vreme ostenitor, coordonator și părinte duhovnicesc. Cert este că părintele s-a dus mai devreme la Domnul, pe Care L-a slujit. Intensitatea vieții din Țara Sfântă, proximitatea Mormântului Sfânt, a tainei de la Golgota – toate aceste l-au pregătit, cu certitudine, pentru plecarea sa din această lume”, a spus în cuvântul său ÎPS Teofan, citat de doxologia.ro.

În continuare, a fost lansat volumul „Arhimandritul Irineu Ilie – o viață scurtă, dar densă în fapte bune spre veșnicie”.

Lucrarea apărută la Editura Doxologia este semnată de părintele Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Părintele Irineu Ilie rămâne, atât în istoria Mănăstirii Secu, cât și în istoria Așezămintelor Românești de la Ierusalim, ca un om dăruit de Dumnezeu, ca un om cu vocație monahală, ca un om cu drag de Biserica noastră strămoșească și cu drag față de neamul nostru românesc”, a subliniat autorul volumului, pr. prof. Vasile Păvăleanu.

Cine a fost arhimandritul Irineu Ilie

Născut în anul 1953, în comuna Poiană Teiului, județul Neamț, într-o familie de buni creștini ortodocși, a urmat Seminarul la mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie la București. După obținerea licenței, a fost trimis pentru studii la Colegiul Saint Patrik din Maynooth-Irlanda, unde și-a luat doctoratul în teologie. Reîntors în țara, a intrat în monahism la mănăstirea Secu și a fost hirotonit ieromonah, apoi numit staret al mănăstirii și ridicat la rangul de arhimandrit. La 19 iulie 1986 a fost trimis în Țara Sfântă, ca superior al Așezămintelor românești de acolo. La 13 octombrie 1988 însă și-a pierdut viață la Ierusalim, într-un tragic accident de circulație, după ce, timp de doi ani, lucrase cu râvnă și pricepere pentru bunul mers al așezământului, dovedindu-se un harnic chivernisitor în cele spirituale și materiale.

 

Sursa/ foto credit: Doxologia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate