A început postul Adormirii Maicii Domnului

0
În acest an, Postul Adormirii Maicii Domnului (postul Sântă- Măriei, popular) a început vineri, 31 iulie. Durează două săptămâni și se încheie după Sfânta Liturghie din ziua Marelui Praznic, de pe 15 august.

Acest post a fost rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Postul Sântă Măriei este mai ușor decât al Paștelui, dar mai aspru decât al Crăciunului sau al Sfinților Apostoli. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare prescriu ajunare până  la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri, după care se consumă mâncare uscată. Marți și joi, cei care țin post pot mânca legume fierte, fără untdelemn. Doar sâmbăta și duminica e dezlegare la untdelemn și vin.

În cele două săptămâni cât tine postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii au dezlegare la pește doar în ziua de duminică, 6 august,când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului.

Fiind în mijlocul verii, cu o abundență de fructe și legume, Postul Adormirii Maicii Domnului este ușor de ținut de către numeroși credincioși.

Postul nu înseamnă însă doar a te abține de la bucatele de origine animală. Este o perioadă de curățire spirituală prin rugăciune. În această perioadă, trebuie să ne înfrânăm de la orice rău:

Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna. Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale celor rele.

Există și creștini care, din anumite circumstanțe, în special boală sau bătrânețe, nu au cum să se abțină de la mâncare până la ora 15.00 și nici nu pot consuma doar mâncare uscată. Pentru liniștea lor, Sfântul Ioan Gură de Aur spune:

Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre!

În această perioadă de post, Biserica recomandă credincioșilor să citească zilnic „Paraclisul Maicii Domnului”.

Post cu bucurie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate