Alegătorii şi aleşii judeţului Neamţ în camera electivă a Moldovei în 1858

0

Convenția de la Paris din august 1858, între cele 7 puteri ale Europei, cuprindea și stipulații electorale.

La articolele 2-12, se precizau următoarele:

Alegătorii sunt primari sau direcţi. Este alegător primar în districte oricine va avea un venit fonciar de cel puţin 100 galbeni; este alegător direct, în districte, oricine va avea an venit de cel puţin 1000 galbeni, iar în oraşe 6000. Alegătorii primari în districte numesc în fiecare ocol respectiv 3 alegători, care întruniţi în capitala districtului vor alege câte un deputat de district. Alegătorii direcţi în districte aleg câte 2 deputaţi de district, iar în oraşe, alegătorii direcţi aleg cate un deputat.

În baza acestor prevederi, în anul 1858, județul Neamț avea un număr restrâns de alegători.

Ocolul de Sus (zona Ținutului Neamț) avea un singur alegător primar, colonelul M. Kogălniceanu, „proprietarul prisăcii din preajma fabricii de postav.ˮ.

Ca alegători direcți din rezidența ținutală figurau: „Colonelul Mihail Cogălniceanu, proprietarul fabricii de postav; Aga Grigore Cozadin posesorul moşiei Târgul Neamţul cu celelalte; Stolnicul Iordachi Nanu, posesor moşiei Grumăzeşti; Paharnicul loan Grigoriu, posesor moşiei, Davideni şi Curechişti, cu proprietatea în Târg; Comisul Neculai Belciu, posesor moşiei Târpeşti şi Ţolici; Medelnicerul Anton loan cu acareturi în Târgul Neamţ; Slugerul Chiriac Fasolă, asemenea; Dumnealui Nică Drăghici, asemenea.ˮ. Din păcate Ocolul de Sus nu avea și alegători direcți.

La alegerile din decembrie 1858, județul Neamț a trimis în Adunarea Electivă a Moldovei, cea care l-a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza, pe următorii deputați: Grigore Balş, ministru de Finanţe în primul Guvern al lui Cuza; Ştefan Catargiu, candidat la Domnie (propus de boieri); P. Roset Bălănescu, unul din cei 5 delegaţi care au mers la București să prezinte adunării muntene alegerea lui Cuza ca domn al Moldovei și Mihăiță Jora, un boier influent.

Prof. Bălan Emanuel

Sursa: C. Matasă, Alegătorii şi aleşii Judeţului Neamţ în camera electivă a Moldovii -1858, în „Petrodavaˮ, nr. 5-6-7, 1933, p. 100-102.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate