„Am votat pentru sprijinirea românilor”/ Dănuț Andrușcă, vești bune din Parlament

1

Astăzi, 3 aprilie, în Parlamentul României s-a dat votul final pentru aprobarea măsurilor economice propuse de PSD, printre care amânarea plății utilităților și chiriilor, plafonarea prețului la alimente și medicamente, amânarea ratelor la bănci, scutirea de la plata CAS și CASS pentru companii.

Cu lămuriri despre acest subiect vine Dănuț Andrușcă, deputat de Neamț:

Astazi în Parlament am votat pentru sprijinirea românilor:

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități. 

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor. 

4)  Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de  75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Ce câștigă oamenii:

1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele  se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. 

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență

3) Indemnizație pentru şomaj de  75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.  

Ce câștigă firmele:

(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing)

1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului. 

2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

3) Amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică  operatorul  economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie.

Tuturor românilor, oriunde v-aţi afla, vă doresc multă sănătate!”.

1 Comentariu
  1. gaga spune

    daca nimeni nu mai plateste taxe,CAS,rate,utilitati,statul de unde naiba mai ia bani pt toate cheltuielile sociale,pt cei aprox.1 milion de oameni in somaj tehnic,pt plata salariilor celor 1,2 milioane angajati la stat? dupa ce au pus tara pe chituci cand au guvernat acum se intrec din nou in masuri populiste ,ca vin acusica alegerile.oameni inconstienti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate