Angela Ciochină din Urecheni (Neamț), solista-păpușă pe care o îndrăgeau milioane de români în anii ’70- ’80

0

Angela CIOCHINĂ din Urecheni (județul Neamț) a strălucit pe scenă în anii ’70- ’80.

Născută la 17 aprilie 1955, la Urecheni, Neamt în familia preotului Valerian Ciochină- parohul din Urecheni, Angela Ciochină va deveni una dintre solistele de muzică ușoară la modă în deceniul 8 al secolului trecut, fiind numită și „solista-păpușă” datorită frumuseții sale.

După cursurile gimnaziale în satul natal și liceul „Petru Rareș” din Piatra Neamț, în 1978, absolvă conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (1974-1978), fiind colegă de generație cu regretata Mihaela Runceanu, și este angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei.

A întreprins turnee în țară cu Ansamblul artistic al UTC (1975-1981) și cu Ansamblul „Doina” al Armatei (1978-1981).

În 1971, obține primul premiu la Festivalul interjudețean „Florile Ceahlăului” cu piesele „A doua tinerețe” (George Grigoriu) și „Uitarea” (Radu Șerban), Trofeul „Floarea de argint” și Premiul II.

Consacrarea a avut loc în 1975, când a câștigat Trofeul festivalului de la Amara. În 1977 a câștigat Trofeul „Steaua fără nume”.

Concertează și în Bulgaria, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Grecia și Turcia, lansând în această perioadă câteva șlagăre de succes: „Ești numai tu” (repertoriu internațional), „Odată cu cîntecul” (George Grigoriu), „Am vrut” (Dan Stoian), „Salcâmul de pe strada mea” (Cornel Fugaru), „Un copil” (Jolt Kerestely), „Marea mea” (Horia Moculescu), „Salcia” (Horia Moculescu).

Albumul său din 1985, „Drumuri paralele”, s-a bucurat de un mare succes.

Angela Ciochină a fost și o apreciată profesoară de canto.

În 2007, după decesul tatălui ei, Angela Ciochină s-a reîntors în comuna natală, Urecheni, din județul Neamț. A trecut la cele veșnice la 7 iulie 2015, în urma unei boli, în locuința sa din București.

*informații preluate din „Personalități de pe Meridianul Ozana”, de prof. Emanuel Bălan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate