Anul 2020 pentru Asociația Ținutul Zimbrului

0

Anul 2020 a fost un an al provocărilor, a venit la pachet cu nesiguranță, semne de întrebare, noi oportunități și idei noi de pus în aplicare. Pentru destinația Ținutul Zimbrului anul ce tocmai s-a încheiat a fost un an de continuare și de diversificare a demersurilor începute în anii trecuți. A fost un an și cu realizări și un an în care am căutat tot timpul noi soluții să sprijinim turismul local și comunitatea locală.

Diversificarea posibilităților de petrecere a timpului liber este unul din obiectivele noastre principale al Asociației Ținutul Zimbrului și partenerilor. Pe parcursul ultimului an au fost verificate traseele turistice de pe raza Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, dar nu numai. În plus a fost marcat un traseu ce leagă destinația de traseul de pelerinaj european Via Maria. S-a realizat legătura cu județul Suceava și s-a ajuns până la Lacul Cuejdel. De aici legătura cu județul Harghita fiind în sarcina Consiliului Județean Neamț.

Au fost marcate 2 trasee de băi de pădure pe raza comunei Agapia. Prin intermediul acestora oferindu-se ocazia turiștilor ce ajung în destinație să petreacă câteva minute în liniște, în conexiune cu natura.

Atât pentru a continua demersurile începute în anii precedenți, dar și pentru a face față situației pandemice din ultimul an, promovarea a fost unul din obiectivele principale. Am căutat să facem cunoscută destinația la nivel național, cât și internațional. De asemenea am făcut pași și spre conștientizarea la nivel local a valorii și potențialului pe care o are microregiunea ce se suprapune peste Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț.

În luna august și în luna octombrie au avut loc două evenimente de promovare a gastronomiei, culturii și gastronomiei locale. EcoBrunch Ținutul Zimbrului a avut loc la Centrul de Vizitare al Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț și la Pensiunea Agroturistică Casa dintre Pini, Agapia. Au fost două evenimente de succes organizate împreună cu comunitatea locală (pensiuni, producători locali, meșteri populari, organizații, instituții, oameni din destinație) ce au atras oaspeți din toată țara.  Evenimentele au fost organizate în parteneriat cu Asociația My Transylvania ce are experiență în organizarea unor astfel de evenimente de peste 13 ani.

De asemenea, pentru a pune accent pe comunitatea locală, pe ce au de oferit aceste locuri, am deschis un magazin de suveniruri la centrul de vizitare al Romsilva- Parcul Natural Vânători Neamț. Astfel și turiștii ce ajung în destinație pot găsi mai ușor produse realizate de producători și meșteri locali, dar și oamenii locului au la îndemână un loc unde își pot promova și vinde produsele.

Tot pentru a pune în valoare produsele locale, la începutul lunii septembrie am organizat târgul de producători locali în Târgu Neamț. În luna decembrie am organizat campania caritabilă Dăruiește un cozonac alături de noi împreună cu producători locali și Asociația de Inițiativă Civică și Dezvoltare Locală Neamț. Prin această acțiune am vrut să încurajăm păstrarea tradițiilor la nivel local, și am reușit cu ajutorul tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației noastre.

Pe parcursul anului am desfășurat diverse campanii de promovare a destinației ecoturistice Ținutul Zimbrului. Cu ajutorul a 4 persoane care au fost în destinație și le-a plăcut, am realizat campania Cu drag de Ținutul Zimbrului. Seria de filmulețe testimonial prin care s-au transmis motivele pentru care se merită ca zona Parcului Natural Vânători Neamț să fie descoperită au fost postate în mediul online.  O altă campanie a fost (Re)Descoperă Ținutul Zimbrului . O provocare pentru cei care au fost în destinație să ne trimită imagini surprinse aici. Fotografiile cele mai apreciate au fost premiate cu 3 premii constând în produse oferite de producătorii noștri local.

Împreună cu partenerii noștri naționali, Asociația de Ecoturism din România și celelalte 6 ecodestinații din România am desfășurat campanii precum: #NaturaFaceBine – o campanie online prin care s-au prezentat avantajul de a călători în destinații unde natura este o binecuvântare. Redescoperă Eco-România a fost o campanie video ce a inclus un filmuleț comun pentru cele 7 destinații de ecoturism din România, precum și câte un filmuleț pentru fiecare destinație în parte. Cu sprijinul britanicului Charlie Ottley am realizat o campanie de promvoare a României ecoturistice la postul de televiziune BBC World News cu difuzare în Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu. Filmulețe au fost realizate și pentru publicul român fiind difuzate online sau la televiziuni precum Pro TV, Digi Life, Digi 24, Digi World, TVR, Antena 3. 

Fiind incluși în Top 100 Destinații la nivel mondial ni s-a oferit oportunitatea de a fi prezentați pe site-ul goodtravel.guide, ce oferă informații despre diverse destinații de renume din întreaga lume. Tot pentru a ne promova la nivel internațional lucrăm la pagina destinației pe site-ul www.iamagoodtraveler.com, ce urmează să fie lansat în curând. Tot pentru acest scop, am realizat prezentări ale diverselor unități de primire turistică pe platforma internațională ce promovează locații sustenabile vaolo.com.

De asemenea, pe parcursul anului am avut diverse apariții în presa regională sau națională scrisă, online, radio sau TV.

Pentru al 4-lea an consecutiv, destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului este singura destinație din România inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial. Anunțul a fost făcut public cu ocazia Green Global Destinations Days 2020, în luna octombrie.

Pentru a încheia anul într-un mod optimist, la finalul lunii decembrie am organizat Gala de ECOturism din Ținutul Zimbrului. Cu această ocazie am vrut să evidențiem eforturile depuse de parteneri pentru a dezvolta și a promova destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

  Pe partea de planificare și dezvoltare a unei strategii am lucrat împreună cu Consiliul Județean Neamț și echipa de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.  Pentru că un aspect important în dezvoltarea unei destinații este colaborarea, am pus accent pe parteneriatul local și regional, prin implicarea și altor actori cheie în creșterea destinației de ecoturism.

În plus, părerea comunității și a oaspeților contează în stabilirea strategiei și a acțiunilor ce se realizează la nivel de destinație. În acest sens realizăm în mod continuu o analiză a localnicilor și a turiștilor ce ajung în pensiuni prin intermediul formularelor de feedback.

Acestea sunt o parte din activitatea noastră din ultimul an. Asociația Ținutul Zimbrului se ocupă de managementul destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului împreună cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și are în implementare 2 proiecte: “Ținutul Zimbrului – o nouă etapă de dezvoltare”, finanțat de Fundația Româno-Americană și Fundația pentru Parteneriat (proiect prin care se urmărește dezvoltarea și promovarea destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului) și “Smart Village – Developing rural tourism businesses through circular economy and social innovation”, proiect finanțat prin programul european Erasmus+ (în cadrul proiectului ce se implementează împreună cu alți 8 parteneri din 6 țări europene se lucrează la realizarea unui curs adresat persoanelor care își doresc să deschidă o afacere în turism, în mediul rural, prin punerea în valoarea a potențialului local).

Mulțumim fiecărui partener, colaborator, membru al comunității locale care s-a implicat în dezvoltarea ecoturismului în destinația Ținutul Zimbrului. Pentru că doar împreună, prin colaborare și promovarea într-un mod unitar vom reuși să poziționăm microregiunea pe harta celor mai apreciate destinații turistice.

Destinația Ținutul Zimbrului este microregiunea ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.  A fost certificată la nivel național ca destinație ecoturistică în anul 2016, iar din anul 2017 este inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial.

Viorela Chiper, Asociația Ținutul Zimbrului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate