„ARC” închis la Cetatea Neamț. Au participat ministrul Apărării, numeroși demnitari și oficialități

0

Sâmbătă,  20 august, Cetatea Neamț a găzduit ceremonia de închidere a Programului de tabere „ARC”, ediția a XIII-a.

Prin acest program organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, peste 1200 de elevi, studenți și tineri români care s-au născut/ locuiesc în afara hotarelor țării au avut ocazia să își cunoască mai bine țara de origine. Timp de cinci săptămâni, profesori și voluntari din toate colțurile lumii le-au oferit copiilor și tinerilor etnici români de pretutindeni, momente de neuitat în zona Târgu-Neamț (Tabăra Oglinzi) și la Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud,  prin intermediul atelierelor de limbă română, pictură, muzică, geografie, istorie, cultură și civilizație românească.

Invitații la eveniment au fost întâmpinați  la intrarea în fortificația medievală de către străjerii Cetății Neamț, copii îmbrăcați tradițional, cu pâine și sare, și oficialități locale și județene.

Au participat IPS Iosif- Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și alte înalte fețe bisericești (inclusiv maica stareță de la Voroneț), Vasile Dîncu – ministrul Apărării Naționale, Gheorghe Cârciu – Secretar de stat (DRP) și amfitrionul evenimentului, Janina Sitaru- secretar de Stat MAE, Bogdan Dumea- secretar de stat la Ministerul Digitalizării, numeroși parlamentari (printre care și cei nemțeni- Oana Bulai și Ciprian Șerban), Cristina Loredana Stănculescu – Consul general la Consulatul României în Cernăuți, Florin Vasiloni – Consul general la Consulatul României la Gyula, Adrian Niță- prefectul județului Neamț, reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț și ai altor instituții din județ, Daniel Harpa- primarul orașului Târgu-Neamț, viceprimarul Vasile Apopei, consilieri locali, elevi și cadre didactice de peste granite ș.a.

În deschiderea evenimentului, elevele Școlii de Dans Domnița Ruxandra coordonate de prof. Anca Radu au încântat participanții cu dansuri medievale.

Mai apoi, cei prezenți și-au hrănit sufletele prin cuvântul de învățătură al ÎPS Iosif:

(…) Dumnzeu dă fiecărui om o familie, o limbă maternă, un pământ pe care să se nască și o comunitate. Întoarcerea acestor copii spre țara părinților este un mijloc de a-i face pe acești copii să treacă peste momentul de criză identitară  (…)

România a învățat să își primească copii născuți sau plecați pe alte tărâmuri. Fără acest gest din partea Romniei mulți copii nu ar ști cine sunt și pentru ce trăiesc pe acest pământ. Darurile lui Dumnezeu pentru noi, pe lângă viața pe care o avem sunt familia, limba, limba părințlor noștri, tradiția, patrimoniul pe care înaintașii noștri ni l-au lăsat (…).

Programul a continuat cu spectacolul oferit de copiii și tinerii din Cernăuți și nu numai, toți cu inimile pline de creație, cântece și jocuri.

Este un moment emoționant pentru noi toți. (…) Am crezut că facem un cadou de simțire românească copiilor și profesorilor lor risipiți în jurul granițelor României sau în Europa și s-a întâmplat invers: au venit ei să ne facă un cadou de suflet și să ne dea o lecție de identitate românească. Mă bucur că DRP s-a revigorat în această formă. (…) Sper că proiectul meu va reveni, acela de a avea un minister al românilor de pretutindeni (…) Autoritățile locale au făcut de-a lungul timpului mai multe decât a făcut capitala pentru românii de pretutindeni.(…) Biserica noastră a fost mereu acolo unde au fost românii. Este foarte greu să fii român și în România, darămite să fii român printre străini. Sper că în viitor vom reuși să facem și noi mai multe pentru ei.

Să iubim România chiar și atunci când avem sentimentul că ea nu merită. Pentru că România suntem noi și acești copii ne demonstrează acest lucru.(…)” , a fost mesajul ministrulului Vasile Dîncu, din partea Guvernului României.

Copiii români din afara granițelor, ambasadorii culturii și tradițiilor românești

De altfel, Janina Sitaru- secretar de stat MAE a lansat copiilor o provocare: „Vă întoarceți în țările în care trăiți alături de părinții voștri, dar gândiți-vă să reveniți în România. (…) Noi avem nevoie de ajutorul vostru. Suntem alături de voi și vă așteptăm să clădim împreună o Românie puternică în Europa, în întreaga lume”.

Scurte alocuțiuni au avut și oficialitățile județene:

„(…) Vă mulțumim că ne-ați  dat bucuria să avem oaspeți de seamă în județul nostru, care să descopere frumusețile și bogățiile Neamțului(…)”, a spus Mădălina Ciubotaru, vicepreședinte CJ Neamț.

 „(..) Voi păstra în inimă toate emoțiile pe care voi mi le-ați creat, dragi copii. Sper că și voi, după aceste tabere,  să rămâneți cu prietenii și să vă amintiți cu drag de locul acesta. Vă urez să aveți bucurii, spor în viață și credință, iar bunul Dumnezeu să ne ajute tuturor!,” a spus Adrian Niță, prefectul Județului Neamț.

Îmi doresc ca toți acești copii să nu uite experiența trăită aici și să le vorbească tuturor cunoscuților despre Valea Ozanei și locul amintirilor din copilărie scrise de Ion Creangă, despre Cetatea Neamț, cu legendele ei și străjerii care dau viață vremurilor de glorie ale lui Ștefan cel Mare, despre mănăstirile din apropiere, printre cele mai frumoase case ale Domnului.

Faptul că organizatorii au ales să desfășoare și  în acest an Tabăra ARC în ținutul nostru ne onorează  și demonstrează că județul Neamt este locul ideal pentru a experimenta tradiția, cultura și civilizația românească.

Îi așteptăm cu drag oricând vor dori să revină în calitate oficială, în tabără sau ca simplu turist, în speranța că au regăsit aici o parte din propria identitate!”, ne-a declarat Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Taberele ARC  reprezintă o experiență de neuitat pentru copiii români care trăiesc în afara granițelor țării, o oportunitate pentru ei de a-și manifesta liber identitatea românească.

Anul acesta, au participat peste 1.200 de copii, tineri și profesori români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, SUA și Irlanda de Nord.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate