,,Arheologie și restaurare”/ Un nou tip de atelier de pedagogie muzeală, la Târgu Neamț

0

În ultimii ani, în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț au fost organizate diverse ateliere de pedagogie muzeală. Scopul lor- familiarizarea elevilor cu diverse aspecte care țin de trecutul istoric.

La Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a devenit deja o tradiție organizarea atelierelor cu tematică arheologică. Pentru că la unele școli din oraș se desfășoară programul ,,Săptămâna altfel”, câteva grupuri de elevi de la Școala Gimnazială nr. 2 au ales să petreacă momente interesante la muzeul din apropiere,fosta Școală Domnească, unde au desfășurat activități practice.

Tematica atelierelor a fost legată de arheologie și restaurare, iar elevii s-au familiarizat cu noțiuni elementare privitoare la tehnologia confecționării după tehnici preistorice a vaselor de lut.

De asemenea, pentru a conștientiza valoarea de patrimoniu a obiectelor din muzeu și modul cum vestigiile arheologice ajung să fie expuse, copiilor le-au fost prezentate câteva informații despre tehnica restaurării, de către muzeograful Lavinia Axentioi.

Până în prezent, tipul acesta de ateliere se desfășoară doar la Târgu Neamț și se preconizează că vor continua și în perioada următoare dacă vor exista solicitări.

,,În ultimii ani am organizat ateliere de arheologie experimentală, dar am considerat că este momentul să încercăm o ușoară adaptare a activităților de pedagogie muzeală, mai ales că avem în cadrul instituției și o colegă preocupată de restaurare. Din acest motiv i-am implicat pe elevi în două activități distincte, dar strâns legate între ele. Împreună, am modelat vase de lut, după tehnici vechi și apoi am încercat să refacem, ca într-un joc de puzzle, vase recente din mai multe fragmente. Am considerat că este cel mai potrivit mod ca ei să înțeleagă parcursul unor vestigii arheologice, de la crearea lor și până la expunerea în muzeu” a declarat dr. Vasile Diaconu, șeful Secției muzeale Târgu Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate