„Arta de a fi gazdă” în Ținutul Zimbrului

0

Într-o zonă turistică de interes naţional, Ţinutul Zimbrului din judeţul Neamţ, elevii învaţă ce înseamnă ospitalitatea în turism şi cum să încânte papilele gustative ale străinilor poposiţi la poale de Cetate.

Arta de a fi gazdă este numele evenimentului derulat recent  la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” (CTIC) Târgu-Neamţ, tocmai cu acest scop.

sursa foto: CTIC Târgu-Neamt

„Activitatea a vizat posibilitatea de promovare a  spiritului de gazdă ideală în rândul elevilor şi profesorilor pasionaţi de turism, gastronomie şi de valorile româneşti.

Considerăm că aducem astfel plus valoare şi vizibilitate în conturarea calităţii de gazdă, activităţile propuse urmărind şi evidenţierea ospitalităţii moldoveneşti, de a primi cum se cuvine pe toţi cei care doresc să le calce pragul”, spune  prof. Eugenia Niculescu de la CTIC Târgu – Neamț.

60 de elevi au participat direct şi alţi 10 indirect.

30 dintre ei s-au întrecut în delicii culinare tradiționale- Bucate tradiționale gătite la ceaun care ar lăsa oricărui turist gura apă. Le-au preparat într-un spațiu special amenajat din parcul școlii.

În urma degustării şi jurizării, Marele premiu l-a obţinut Puiul cu legume la ceaun,  preparat de echipa formată din elevii Tănasă Gabriel, Iosub Cosmin, Obreja Mihai, Abăgeru Octavian, Sotir Octavian de la CTIC Târgu-Neamț, coordonaţi de prof. Mihaela Olariu şi Eugenia Niculescu.

Sărmăluțele moldovenești făcute de echipa de la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman, dar şi Papricașul de pui al celor de la CTIC Târgu-Neamț au obţinut premiul I. Alte echipe de la colegiul-gazdă au obţinut premiul II pentru gustul delicios al Ciorbei de văcuță, dar şi pentru sărmăluțele cu mămăliguță și Tochitura moldovenească. Nici gulaşul de porc preparat de elevii de la CTIC nu a rămas neapreciat, obţinând premiul III.

Şi cum zona Târgu Neamț este una turistică de interes naţional, participanții au prezentat și variantele lor pentru promovarea obiectivelor turistice cultural- istorice.

În cadrul secţiunii Promovarea unei oferte turistice în limba engleză, elevii au realizat oferte turistice și le-au prezentat în limba engleză, punând accent pe promovarea obiectivelor turistice de interes național.

În urma jurizării, a obţinut premiul I echipa formată din Le Tang Alexandru, Ghilan Cosmin, Horlescu Gabriel, Gherasim Dragoș, pentru Promovarea ofertei turistice Alba Iulia. Premiul II a mers la  Toma Andrei, David Eduard, Ursache Iulian şi Buzatu Emanuel, pentru Promovarea ofertei turistice Cluj Napoca. Ambele echipe au fost coordonate de către prof. Ana Alis Boghean de la CTIC Târgi Neamţ.

Secțiunea a treia, Promovarea obiectivelor turistice cultural istorice, s-a organizat tot sub formă de concurs şi a cuprins prezentări Power Point, filme și materiale de promovare despre obiective turistice cultural – istorice de interes național. Cei 70 de concurenți au provenit din mai multe unități școlare nemţene.

În urma jurizării, premiul I a fost obţinut de Iacob Larisa, Bejan Eduard, Lupu Florentina şi Acatrinei Costina, pentru Promovarea Mănăstirii Văratec, coordonaţi de prof Eugenia Niculescu şi prof. Mihaela Olariu de la CTIC Târgu Neamţ. O altă echipă de la acelaşi colegiu a luat premiul II, iar premiul III a mers la echipa venită de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec, Roman.

Produsele realizate de concurenți în cadrul acestor trei secțiuni au fost jurizate de invitați de onoare, dar și de agenți economici cu experiență în activitățile agențiilor de turism și de restaurație.

Ingredientele necesare pentru prepararea bucatelor la ceaun și o parte materialele pregătite în cadrul simpozionului „Arta de a fi gazdă” au fost posibile  prin proiectul Ecoturism în Ținutul Zimbrului, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Fundația Româno-americană şi implementat de Asociaţia Ţinutul Zimbrului.

Felicitări şi mult succes tuturor celor care  promovează cultura, tradiția și obiceiurile românești!

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate