Artistă berlineză cu rădăcini humuleștene, pe scena Casei Culturii din Târgu Neamț

0

Oana Cătălina Chițu, artistă berlineză de origine română, născută la Humulești, va cânta la Casa Culturii din Târgu Neamț pe 3 iunie 2017, ora 19.00. Concertul este o premieră pentru Târgu Neamț și a doua oară când Oana cântă pe o scenă din România natală. 

Publicul nemțean va participa la o poveste muzicală care valorifică patrimoniul muzicii interbelice românești, sub numele de Bucharest Tango, un proiect cu care Oana Cătălina Chițu și acordeonistul sârb Dejan Jovanovic au cântat deja, cu succes, pe multe scene ale lumii. 

Acasă am început să cânt, de foarte mică, în corul școlii, dar și cel al bisericii, acasă am crescut cu sfâșietoarele romanțe interbelice cântate de tatăl meu, care avea o voce fantastică. În Germania am plecat în 1991 și Berlinul e locul în care am devenit și m-am dezvoltat ca artistă, dar n-am abandonat niciodată muzica sufletului meu, muzica primilor mei ani. Indiferent unde am cântat, fie Elveția sau Singapore, mi-a fost dor de casă, am tânjit după o întâlnire artistică cu oamenii locului în care m-am născut. Concertul de la Târgu Neamț este pentru mine o bucurie indelung asteptata”, a declarat Oana Cătălina Chițu.

 

Despre Oana Cătălina Chițu

Oana Cătălina Chițu a plecat la Berlin, din Humulești, în 1991. A ajuns într-un oraș pe care l-a iubit și înțeles foarte repede, un amestec de oameni și de culturi care au inspirat-o și au făcut-o să rămână pentru totdeauna.

La Berlin, Oana Cătălina Chițu a făcut studii africane la Universitatea Humboldt și în același timp a început cursurile de pian la școala de muzică Schoneberg și de canto cu Verena Rein. În timp ce studia, s-a întâlnit cu un sârb venit să studieze acordeon clasic la prestigiosul conservator Hans Eissler, Dejan Jovanovic. Doi balcanici, în Vest, înnebuniți după muzică, au hotărât să facă o formație: Romenca. Au urmat un album, Verka, turnee prin toată Europa, concerte în care au deschis publicului acei Balcani exotici și plini de ritm despre care poți crede, de departe, că nu există în realitate, că-s o creație a unor regizori, special de pus în filme sau a unor scriitori, special de pus în cărți.

Apoi, o serie de întâlniri muzicale, au dus la realizarea Bucharest Tango, un CD și un proiect care au dus-o pe Oana pe scene din Singapore, Lituania, Austria, Polonia, Ungaria, Elveția, Suedia, Belgia, Rusia și Germania. A semnat cu casa de discuri Asphalt Tango (care se ocupă, printre alții, și de Fanfara Ciocârlia) și în 2013 a continuat povestea românească, nostalgică, prin albumul Divine, dedicat Mariei Tănase. Se împlineau 100 de ani de la nașterea marii cântărețe atunci când s-a lansat albumul.

În noiembrie 2017, Oana Cătălina Chițu va colinda berlinezii cu cele mai frumoase dintre colindele românești, într-un album și-o nouă poveste muzicală pe care o va purta prin lume.

Despre Bucharest Tango

Proiectul  Bucharest Tango descrie muzical interbelicul românesc, o perioadă în care tangourile și cântecele suburiilor bucureștene au înflorit și au creat o subcultură extrem de vie. Sunt cântece de suflet, pe care Oana Cătălina Chițu le-a cules și le-a dat o voce nouă, contemporană, proaspătă, care să atingă publicul zilelor noastre.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate