Azi se sărbătoresc 140 de ani de la recunoașterea independenței României

0

Pe 19 februarie 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc și recunoștea independența României. La articolul 5 al tratatului se preciza recunoaşterea independenţei: ”Sublima Poartă recunoaşte independenţa României şi (…) până la încheierea unui tratat direct între Turcia şi România, supuşii români se vor bucura de toate drepturile asigurate supuşilor celorlalte puteri europene’‘.

Tratatul, însă, sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856. Cu toate că recunoştea independenţa României şi în pofida Convenţiei semnate în aprilie 1877 cu guvernul român, Imperiul Rus impune retrocedarea de către România a judeţelor Cahul, Ismail, Bolgrad din sudul Basarabiei, care fuseseră restituite statului român prin Congresul de la Paris din 1856.

Rusia, deranjată de reacțiile românești privind pierderea Basarabiei, a impus ca orașul Silistra să-i fie acordat Bulgariei, România considerând că este „un ghimpe în inimă”. Una dintre cele mai mari pierderi politice a fost pierderea cailor ferate si primirea de refugiati din Ucraina si Galitia.

În acest context, România se va alătura celorlalte puteri europene şi vor cere anularea Tratatului preliminar de la San Stefano, fapt care a avut loc la Berlin în 1/13 iunie 1878.

Tratatul de la Berlin a fost tratatul internațional care a pus efectiv capăt Războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878, revizuind prevederile păcii de la San Stefano și reducând marea influență obținută în urma acesteia  de Imperiul Rus în Balcani. Prin Tratatul de la Berlin, marile puteri ale lumii au recunoscut de jure şi independența de stat a României, care devenea astfel subiect de drept internaţional.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate