Biserica tună: „Un creștin ortodox nu are cum să gireze cu votul său un dușman declarat al valorilor creștine”

0

Biserica Ortodoxă Română încurajează participarea credincioșilor la viața socială a comunității, inclusiv prin exprimarea votului corect și responsabil pentru alegerea reprezentanților săi în forurile legislative ale statului, recomandând, totodată, să se aibă în vedere realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate.”, s-a arătat de curând într-un anunț al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prima eparhie care abordează subiectul alegerilor parlamentare în Biserica Ortodoxă Română.

Mesajul ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, este întărit de un îndemn Pastoral pentru alegerile parlamentare ce se organizează în timpul pandemiei, asumat de PS Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Nu trebuie să ne fie indiferent cine va hotărî pentru noi în următorii patru ani. Nu vorbim aici, desigur, de sprijinirea unei anume ideologii politice, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a cerut în mod expres o delimitare clară de orice formă de partizanat politic. Dar, și aici intervine responsabilitatea creștinului. În virtutea autorității Noastre paternal – spirituală, vă îndemn ca, înainte de a vă exercita dreptul de vot, un exercițiu democratic posibil datorită jertfei de sânge din decembrie 1989, să priviți cu luare aminte către candidații ce urmează să participe la Alegerile din 6 decembrie!”, atenționează PS Vincențiu.

Episcopul Sloboziei și Călărașilor recomandă credincioșilor ca în această perioadă, dincolo de apartenența politică a candidaților, să fie atenți la cuvintele și faptele celor cărora urmează să le acorde încrederea.

„Un creștin ortodox nu are cum să gireze cu votul său un dușman declarat al valorilor creștine promovate de către Biserică.”, spune PS Vincențiu.

foto:sf-esc.ro

Mesajul episcopului continuă, puternic:

Nu credem că națiunea noastră, adânc înrădăcinată în Tradiția creștină, are nevoie ca în fruntea sa să fie aleși oameni ce s-au declarat dușmani ai vieții, prin susținerea avortului în orice condiții sau a eutanasiei, bunăoară, sau adversari ai Credinței, prin prigonirea și discriminarea creștinilor, sau susținători ai ideilor progresiste, care au în centrul lor, ca mod de manifestare, dorința de a „izgoni” din viața publică a tot ceea ce are legătură cu Dumnezeu.”

Într-un final, PS Vincențiu reiterează și întărește mesajul ÎPS Calinic:

„De aceea, am luat act cu bucurie de recomandările ce vin din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pe care le reluăm aici în acest Cuvânt pastoral, îndemnându-vă să le urmați întru totul!

În acest sens, pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an, recomandăm credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:

I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;

II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;

III. respectul pentru persoana umana și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;

IV. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;

V. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;

VI. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;

VII. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;

VIII. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea industriei și agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;

IX. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;

X. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.”

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate