Buna Vestire/ Tradiții și superstiții

0

Astăzi, 25 martie, sărbătorim Buna Vestire.

În această zi, Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

Potrivit calendarului popular, Buna Vestire este numită și Blagovestenie sau Ziua Cucului. În această zi, pasărea redevine cuc, după perioada friguroasă în care se spune că a fost uliu. Cucului i se dezleagă limba, fiindcă a mâncat din primii muguri și poate cânta până la sărbătoarea Sânzienelor, când se transformă iar în uliu.

Conform tradiției, când auzi cucul cântând pentru prima dată în an, trebuie să fii vesel, să ai haine curate pe tine, stomacul plin și bani în buzunare. În caz contrar, tot anul vei simți lipsa condiției neîndeplinite.

Dacă nu ai mâncat înainte și cucul îți cântă în spate, tradiția spune că nu e semn bun:

Cucu-n spate mi-a cântat 

Și moartea m-a săgetat!

De câte ori își strigă numele cucul, atâția ani va mai trăi  respectivul.

Pe vremuri, tinerii necăsătoriți credeau în puterea cucului de a le prevesti când se vor mărita sau însura:

Cucule voinicule

Câți ani îmi vei da

Până când m-oi însura?

Mare bucurie aveau cei care primeau tăcere drept răspuns, fiindcă echivala cu o căsătorie în același an. Dacă, după rostirea întrebării, se auzea cucul cântând, fiecare glas reprezenta un an de așteptare.

Cineva din familia fetei care auzise cucul cântând tăia creanga de copac pe care a stat acesta și o așeza în locul unde se scălda fecioara, cu speranța că șansele ei de măritiș vor crește.

Comportamentul cucului în aceste obiceiuri populare l-a transformat într-un simbol al adulterului, al dragostei ascunse, aici avându-și originea și celebra expresie:

Măi băiete cucuiete

Ce ți-e capul doar la fete!

Dacă nu toți se gândesc la căsătorie, cert e că nimeni nu-și dorește să simtă lipsuri financiare pe parcursul întregului an. Așadar, dragi nemțeni, astăzi păstrați măcar o monedă în fundul unui buzunar. Cine știe, poate o cânta cucul, bată-l vina!

Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Cine se cearta în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul, așa că fiți mai buni și mai indulgenți cu oamenii care vă supără!

Un alt obicei popular este stropirea pomilor cu ţuică, însă după ce erau ameninţati ritualic cu toporul. Astfel, ţăranii se asigură că vor avea pomi roditori în vara ce urmează. Practica există la scară mai mică şi în Moldova, fiind dublat de obiceiul de a vărui trunchiurile pomilor fructiferi.

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiție spune că persoana care gustă astăzi pește se va simți întregul an precum pestele în apă, va fi sănătos și vioi. În popor se mai spune că toți pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire, fiindcă vor omorî peștii.

De asemenea, este interzis să dormi prea mult în această zi, căci în caz contrar vei fi somnoros de-a lungul întregului an.

În județul Neamț, mai precis în comuna Petricani, oamenii încă mai păstrează o altă tradiție, numită focurile Bunei Vestiri. Acestea aumenirea, ca și cele din ziua de Florii, de a alunga duhurile rele:

foto: Petronela Cramba

O altă veche tradiţie prevede că aşa cum va fi vremea de Buna Vestire aşa va fi şi de Paşti, însă la acest capitol există şi varianta că vremea de Florii este cea care contează în prognoza meteo pentru Paşti.

O zi binecuvântată tuturor!

A.T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate