Cadrele militare, exemplu de onoare și patriotism pentru elevii Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț

0

Militarii români au adus în școală exemplul lor de onoare, de respect si de patriotism. Vineri, 19 octombrie, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” (CNSM) din Târgu Neamț a fost sărbătorită, în avans, Ziua Armatei Române.

În sala de festivități a colegiului, militari din mai multe categorii de forțe și reprezentanți ai instituțiilor MAI de învățământ s-au prezentat în fața elevilor cu scopul de a promova imaginea Armatei României și cariera militară.

După cuvântul de deschidere rostit de către prof. Adina Margine, director al CNSM, lt.col. Marius Dascălu- comandantul Centrului Militar Județean (CMJ) Neamț a prezentat elevilor semnificația zilei Armatei României.

Despre oferta educațională a M.Ap.N., le-a vorbit cpt.cdor. Iulian Bălțătescu- șeful Biroului Informare Recrutare din cadrul CMJ Neamț.

Elevii de la „Ștefan” au aflat și detalii despre participarea militarilor români în teatrele de operații, dezvăluite de către lt.col. Gabriel Vrabie- comandantul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” Piatra Neamț.

“Sunt  mândru că sunt absolvent al acestui liceu. Am vorbit cu elevii de clasele a XII-a și am încercat să le inoculăm o opinie, astfel încât să se îndrepte către sistemul militar.

Cariera militară îți oferă posibilitatea de a ajunge în funcții înalte, iar competența este factorul principal care sălăjluiește în cariera unui militar. Mesajul este >Țintește sus! Și voi puteți fi ca ei<. Sunt în rândurile noastre și  studenti ai instituțiilor militare, de la medicină militară, Academia Forțelor Terestre, Academia Forțelor Aeriene, elevi de colegiu national militar de la Câmpulung Moldovenesc, astfel încât să îi facem pe elevi să înțeleagă faptul că armata este o oportunitate pentru ei (…)”, a spus lt.col. Marius Dascălu, comandatul CMJ Neamț.

Manifestările dedicate Zilei Armatei la CNSM au continuat în curtea instituției, cu ceremonia de arborare a drapelului României la catarg, pe fondul intonării Imnului Național.

La activitate a participat, alături de elevi și profesori, și Daniel Harpa- primarul Orașului Târgu Neamț, care a transmis elevilor să urmeze traseul militar cu încredere, fiindcă îi va forma ca oameni: “În calitate de primar al orașului, felicit cadrele militare și cadrele didactice în frunte cu conducerea colegiului, pentru misiunea desfășurată astăzi.

Mulțumesc domnului comandant Dascălu și tuturor cadrelor militare, pentru atenția acordată și anul acesta celui mai mare colegiu din orașul nostru.

Elevii trebuie să ia aminte și exemplu de la tinerii militari și de la cadrele militare cu experiență. În numele tuturor locuitorilor orașului, vă mulțumesc că sunteți și veți fi în continuare alături de noi. Eu nu pot decât să vă garantez că aveți tot sprijinul și respectul meu și al Consiliului Local”.

O veritabilă lecție de patriotism a oferit tuturor celor prezenți prof. Elena Preda, inspector școlar: “Arborarea drapelului este un moment trăit cu intensă emoție. Important e să-ti dorești  să-ți iubești istoria și identitatea, să-ți omagiezi momentele istorice și să celebrezi ceea ce este dat poporului român ca națiune. Nu uitați un lucru: drapelul românesc, cu aceste culori, roșu, galben și albastru, datează încă din 1848. Dar să știți că și Mihai Viteazu avea pe hrisoavele domnești cele trei culori (…)  În curând vom sărbători si Ziua Armatei Române, unul dintre pilonii de rezistență ai neamului românesc. (…) Aceste simboluri ne fac să ne simțim români adevărați. Și chiar dacă nu în fiecare zi simțiți această emoție, creșteți în voi, educați-vă în așa fel încât să fiți mândri că sunteți români și să aveți această demnitate mai presus de toate. La mulț ani Armatei Române!”.

“Ziua Armatei reprezintă ziua tuturor celor care respectă tradițiile și valorile acestui neam. Este ziua tuturor celor care au luptat și s-au jertfit. Este ziua bunicilor nostri, care au fost veterani de război. Ziua Armatei este ziua tuturor celor dispuși să nu facă nicio concesie în numele țării lor. Este ziua în care trebuie să ne amintim că aparținem unui neam de oameni drepți.

Mulțumim oaspeților nostri că ne-au ajutat astăzi să ne amintim toate aceste lucruri. La mulți ani Armatei Române! La mulți ani, România!”, a spus prof. Adina Margine, directorul CNSM Târgu Neamț.

După încheierea programului, elevii colegiului s-au îndreptat spre clase, ascultând în fundal cântece patriotice. Cu siguranță, a fost o experiență de neuitat ei, iar militarii i-au ajutat să își formeze o opinie în ceea ce privește alegerea unei cariere militare.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate