Candidatul venetic și campania de tinichea

0

Pe măsură ce campania electorală se apropie de final, o analiză atentă a evoluției participanților ne aduce în atenție un fenomen surprinzător: la alegerile locale din 2024 pentru primăria orașului Târgu Neamț, s-a prezentat drept candidat un outsider – domnul Apetrei Gheorghe. Originar din Grumăzești și locuitor al acestei comune din județul Neamț, domnul Apetrei și-a încercat norocul și în 2020 pentru funcția de primar în localitatea sa natală, dar a obținut doar un loc de consilier local în mandatul 2020-2024.

Deși nimeni nu contestă dreptul legal al oricărei persoane de a candida, alegerea domnului Apetrei de a se lansa în cursa pentru primăria Târgu Neamț ridică semne de întrebare. Ce l-a determinat pe acest candidat să aspire la conducerea unui oraș cu care nu are o legătură directă?

În căutarea unui răspuns, am analizat câteva criterii esențiale care ar trebui să recomande un candidat pentru funcția de primar: apartenența locală, notorietatea și credibilitatea. În discuțiile purtate cu unii cetățeni din Târgu Neamț, am constatat că majoritatea nu consideră că domnul Apetrei îndeplinește aceste criterii.

Domnul Apetrei Gheorghe este perceput de unii ca un oportunist politic care, după un eșec politic clar în propria comunitate, caută succesul în altă parte. Această mutare strategică ridică dubii cu privire la loialitatea sa față de cetățenii pe care pretinde că dorește să-i reprezinte și la adevăratele sale motive. Știm că una dintre tacticile electorale ale partidelor mari este și susținerea unor candidați de la partide mai mici sau de la independenți care să aibă ca scop fragmentarea votului adversarului politic. Nu știm dacă și aici poate fi vorba de așa ceva, dar este o variantă de luat în calcul. Ce e clar este că un candidat ar trebui să aibă o legătură autentică și profundă cu orașul și locuitorii săi, nu doar să vadă o oportunitate electorală în schimbarea geografiei politice.

Candidatura sa pare o încercare disperată de a câștiga o funcție publică sau de a fragmenta un vot fără a avea un sprijin solid și fără a înțelege cu adevărat nevoile comunității locale. Campania sa a fost marcată de promisiuni vagi și de lipsa unei viziuni concrete pentru viitorul orașului Târgu Neamț. În loc să ofere soluții reale, domnul Apetrei a adus doar promisiuni neclare, dovedind că este mai degrabă un turist politic decât un adevărat lider și asta cel mai probabil se va reflecta curând și în numărul de voturi obținute.

În concluzie, le urăm succes tuturor candidaților la aceste alegeri locale și le reamintim că misiunea lor viitoare este să reprezinte interesele cetățenilor în forurile decizionale responsabile de buna guvernare a orașului nostru. Târgu Neamț merită un lider dedicat și autentic, nu un venetic care vine și pleacă în funcție de interesele personale sau măcar cineva care să mimeze că este din Târgu Neamț și să se mute în oraș cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri, nu să facă naveta din altă localitate și să declare la depunerea candidaturii că e din Târgu Neamț când toată lumea vede clar că domiciliul său stabil este în altă localitate.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate