CETATEA NEAMȚ ÎN EMISIUNI CARTOFILE

0

logoCea mai veche ilustrată în care apare Cetatea Neamț a fost emisă în 1899, la Piatra Neamț, la Editura M. W. David. O altă emisiune a unei cărți poștale cu Cetatea Neamț este datată în anul 1900 și a fost tipărită în Germania, la editura ,,Stengel & Co. Dresden”. Una dintre aceste ilustrate a fost expediată din Focșani către Franța în noiembrie 1900 și reprezintă mai multe care cu boi și țărani care trec pe la poalele cetății. Ulterior, acest model va fi retipărit în alte variante, color, care vor circula până în 1927. Multe dintre reproduceri vor fi fost executate chiar la Târgu Neamț.
Mai sunt cunoscute apoi cărți poștale editate tot în Germania, la editura menționată mai sus, în intervalul 1904-1905. În aceeași perioadă sunt realizate la București, la editura ,,J. Șaraga & Co, Bucarest”, alte ilustrate cu Cetatea Neamț, care prezintă o imagine de ansamblu a monumentului medieval aflat pe un deal parțial despădurit. Unele ilustrate de acest fel au circulat până în 1910-1912, fiind reproduse și la editura Socec. Devin apoi tot mai frecvente cărțile poștale tipărite la Târgu Neamț și Piatra Neamț, unele editate chiar de fotografi cunoscuți.
Ca trăsătură generală, cele mai multe ilustrate prezintă o imagine de ansamblu a Cetății Neamț, adică o vedere dinspre sud sau sud-est. În puține cazuri se întâlnesc imagini cu fortificația văzută dinspre est și foarte puține sunt din interior. Cele mai cunoscute cărți poștale cu aspecte din interiorul cetății sunt cele editate în anul 1904, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la trecerea la veșnicie a lui Ștefan cel Mare.
Fără să insistăm prea mult asupra acestui aspect, menționăm faptul că ilustratele în care apare Cetatea Neamț au o deosebită valoare documentară, prin aceea că prezintă imagini ale monumentului așa cum arăta acesta acum mai bine de un secol, înainte de a se demara prima etapă de restaurare. Desigur, nu trebuie neglijate nici modificările peisajului, care s-au petrecut pe parcursul a mai bine de 100 de ani, și care au evoluat odată cu imaginea Cetății Neamț .

Dr. Vasile Diaconu11 24

[1] Informații și imagini preluate și din volumul C. Pațilea, V. Nicolau, Târgu Neamț în oglinda timpului, Piatra Neamț, 2014.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate