Cetățeni de onoare ai orașului Târgu-Neamț (partea I)

0

Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE reprezintă cea mai înaltă distincție care poate fi acordată de către Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț. Din 1993 și până în prezent, oameni de valoare au fost răsplătiți cu acest titlu de către conducerea orașului. În lunga pleiadă a acestor personalități se regăsesc profesori, medici, oameni de afaceri, oameni de litere și arte. Se cuvine, așadar, să îi cunoaștem și noi pe cei care, prin activitatea lor, fac cinste urbei de sub Cetate.

Începem seria Cetățeni de Onoare ai orașului Târgu-Neamț cu următoarele personalități:

MIHAELA ANTOHI, medic specialist

Mihaela Antohi s-a născut la 29.10.1958 în municipiul Roman, iar în perioada 1977-1983 a urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași.

În anul 1991 a obținut titlul de medic specialist în medicina internă prin examen național, iar în anul 1996 a obținut titlul de medic primar în medicina internă. Din anul 2004 a obținut titlul de specialist în a doua specialitate, diabet, boli de nutriție și metabolism prin examen național.

Începând cu anul 1991 este medic specialist în boli interne – Secția Medicală în cadrul Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț, iar în perioadele 2005-2009 și 2015-2016 a ocupat funcția de manager, dând dovadă de profesionalism și capacitate de lider.

Un om cu un caracter desăvârșit, tenace, perseverent, de o modestie copleșitoare, Mihaela Antohi este profesionist dedicat, aplecat asupra nevoilor pacienților ce calcă pragul cabinetului său. Calmă și înțelegătoare la suferințele pacienților, este un reper în conștiința comunității noastre și nu numai, făcându-se cunoscută și în afara granițelor orașului. Mereu atentă la nevoile pacienților, pentru a oferi cel mai precis diagnostic, s-a perfecționat continuu participând la cursuri de perfecționare în domeniu și la conferințe.

I s-a acordat Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L din 28.08.2019.

ALINA RÂPANU (sportivă- atletism)

Născută la 29.10.1981 în Târgu-Neamț

Pasiunea pentru atletism o determină să urmeze, după liceu, cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău, specializarea atletism. Își va aprofunda studiile de Master în specialitatea „Management și Marketing în Sport”, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea «Al.I. Cuza» din Iași.

Toată viața sa sportivă este marcată cu realizări în domeniul atletismului, ani la rând adunând distincții și medalii ca o dovadă incontestabilă a valori sale. Pentru rezultatele sale notabile, a primit, din partea Agenției Naționale pentru Sport, titlul de „Maestru Emerit al Sportului”.

SERAFIM LUNGU

(n. 18.07.1935, d.10 dec. 2012)

De loc din județul Botoșani, a poposit în anul 1971 în orașul Târgu Neamț, unde vreme de 20 de ani a fost directorul unei întreprinderi unicat în România care fabrica renumita „pânză tare de volvatir”. După alegerile democratice din anul 1992, devine primarul orașului, pentru două mandate legislative. Între anii 2000 – 2012, activează în cadrul Consiliului Local al orașului Tîrgu Neamț, într-o manieră valoros profesională pentru dezvoltarea orașului Târgu-Neamț.

Pentru activitatea sa în domenii importante pentru dezvoltarea orașului, Serafim Lungu a fost distins cu titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț.


prof. CONSTANTIN FLORESCU

(n. 19.03.1940 în Târgu-Neamț, d. 26.06.2010)

S-a impus în lumea învățământului nemțean printr-o înaltă pregătire etică și profesională, toată cariera profesională a dedicat-o educării nenumăratelor generații de elevi. În perioada cât deținut funcția de Director, liceul a fost cotat printre primele trei licee performante din județ. Între anii 1996 – 2000, activează în cadrul Consiliului Local al orașului Tîrgu Neamț, cu un aport statornic la rezolvarea problemelor obștești, acționând cu toată energia sa pentru înființarea Asociației Crescătorilor de Animale din oraș. A fost unul din consilierii locali care au rezolvat multe din problemele cetățenilor legate de fondul funciar.

În semn de supremă cinstire față de persoanele care au adus servicii deosebite comunității sau numelui acestei localități, i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al orașului Tîrgu Neamț”, pentru întreaga sa activitate.

Prof. univ. MOSHE IDEL

Născut în anul 1947, într-o familie evreiască din orașul Târgu Neamț, Moshe Idel este recunoscut la nivel internațional ca filosof și cercetător al Cabalei israelian.

A urmat cursurile școlii elementare și ale liceului de stat din Târgu Neamț, construindu-și o temeinică cultură generală. La vârsta de 16 ani, Moshe Idel și familia sa emigrează în Israel. În armată va servi în cadrul trupelor de geniu. Între anii 1967-1970, a studiat literatura ebraică și engleză la Universitatea din Haifa. În 1971 a fost acceptat ca doctorand în domeniul Cabalei la Universitatea Ebraică din Ierusalim, ceea ce reprezenta un traseu universitar cu totul particular. Din anul 1987, a fost profesor ordinar de gândire iudaică și șef al departamentului de gândire iudaică de la Universitatea Ebraică, iar din anul 1989 -cercetător principal la Institutul Shalom Hartman din Ierusalim.

După ce s-a făcut cunoscut în America, la începutul anilor ’80, Idel a devenit o somitate internațională. Studiile lui Moshe Idel sunt consacrate istoriei misticii iudaice așa cum se reflectă ea în Cabala, în hasidism, în magie, și legăturile ei cu ritualul religios și cu filosofia evreiască.

I-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.160/ 28.08.2014.


dr. ANDREEA DANIELA NECHITA

Dr. Andreea Daniela Nechita s-a născut în Târgu Neamț și a absolvit Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” în anul 2011.

Imobilizată într-un scaun cu rotile din cauza unei boli genetice, Andreea Nechita și-a văzut visul cu ochii și a absolvit Facultatea de Medicină din Iași. Acum este medic rezident- Specializarea Dermato-venerologie. După ani de investigații, analize și tratamente, Andreea a ales să rămână aproape de spitale, însă ca medic.

Dr. Andreea Daniela Nechita este un exemplu pentru noi toți, un adevărat erou și merită toată aprecierea și încurajarea. În semn de respect și apreciere pentru curajul, perseverența și performanța de care a dat dovadă, reușind să-și depășească limitele și să-și aducă o importantă contribuție în slujba binelui public, Andreea Nechita a fost distinsă cu Titlul de „Cetățean de onoare al orașului Tîrgu Neamț”, aprobat prin H.C.L nr.179/ 29.08.2018.


Trăim într-o lume și într-un timp în care avem nevoie acută de modele, de repere și în general de oameni pe care să-i identificăm ca pe niște veritabili piloni de educație morală și creștină.

primarul Vasilică Harpa

De aceea, consider că este necesar ca fiecare comunitate să onoreze personalitățile care pot privi în urmă cu bucurie și împlinire.

Transmit întreaga mea considera­ție și gratitudinea față de dumneavoastră, personalitățile care ați înțeles că viața urbei înseamnă și o parte din viața noastră, a fiecăruia dintre cei care putem forma o echipă demnă de tot respectul și admirația semenilor noștri!„, declară Vasilică Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate