Cine a fost Bazil Anastasescu, cel care dă numele Coralei orașului Târgu-Neamț

0

Corala orașului Târgu-Neamț poartă numele compozitorului Bazil ANASTASESCU, dar câți dintre noi știm cine a fost acesta?!

Câteva informații despre acest compozitor târgovet aflăm din cartea Personalități de pe meridianul Ozana. Mic dicționar, semnată de prof. Emanuel Bălan:

Născut la 21 noiembrie 1851, la Târgu-Neamț, Bazil Anastasescu (Vasile Anastasiu- nume real) urmează Seminarul de la Socola și apoi Conservatorul din Iași. Îi are mentori pe Teodor T. Burada și Gavril Muzicescu. În 1908, își dă licența și în teologie, la București.

După terminarea studiilor, între 1870 și 1921, este profesor la mai multe școli din Galați (1870-1898), Tîrgoviște (1898-1901) și Târgu-Neamț, între 1919 și 1921. Cutreieră zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, pentru a culege folclor autentic.

În 1901, îl găsim președinte al Societății corale „Carmen” și membru al „Cercului artistic muzical” din București. A publicat studii, articole și culegeri de folclor în reviste precum: „România musicală”, „Tribuna musicală”, „Izvorașul”.

Creațiile sale corale cele mai importante sunt: „De-o vrea puica”, „Hai Buzău”, „Dor, dorișor”, „Hai mândruțo” și altele.

A creat și o piesă religioasă, „Cu noi este Dumnezeu”. În 1912, deja pensionar, punea bazele unei asociații corale laice și religioase.

A trecut la cele veșnice la 10 iunie 1922, la Doljești.


Creată în cadrul Fundaţiei Culturale „Ion Creangă“ în anul 1997, corala orașului Târgu-Neamț, care poartă numele lui Bazil Anastasescu, este dirijată de prof. Eugenia Tiugea. Corul mixt este format din membri valoroși ai comunității locale- cadre didactice, ingineri, preoți etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate