Cine sunt pompierii nemțeni care au participat la misiunea de stingere a incendiilor din Grecia

0

Pe 20 august a început cea de-a doua misiune a pompierilor români în Grecia pentru stingerea incendiilor de pădure. Printre cei 142 de salvatori care au răspuns pozitiv apelului pentru a participa la această misiune, s-au numărat și 12 pompieri nemțeni.

Din cadrul ISU Neamț au plecat în misiune 12 pompieri cu o autospecială pentru stingerea incendiilor de pădure și o cisternă de 7000 litri. Pompierilor întorși din misiune prefectul George Lazăr le-a înmânat astăzi, 6 septembrie, diplome de onoare.

Astăzi am înmânat diplomele de onoare din partea Instituției Prefectului județului Neamț celor 12 pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava Neamț, care au participat la misiunea de stingere a incendiilor din Grecia. Este un prilej de mare onoare pentru mine, în calitate de Prefect al județului Neamț, să fiu alături de pompierii nemțeni, oameni care au dat dovadă de curaj, de implicare și care au fost în prima linie în stingerea incendiilor din Republica Elenă.
Este prima misiune internaționala la care au participat colegii pompieri din cadrul ISU Neamț și au făcut cinste României, județului Neamt și, desigur, instituției din care fac parte. Ne mândrim cu acești oameni deosebiți care ne fac cinste cu profesionalismul lor și cu dăruirea de care dau dovadă zi de zi. Îi felicit în numele Instituției Prefectului – Județul Neamț pe:

  • plt.adj. Buțurcă Dragoș,
  • plt.adj. șef Brem Ionuț
  • plt.adj. șef Onofrei Vasile
  • plt.adj. Cozar Cezar
  • plt.adj. Trifescu Lucian
  • plt.adj. Asmarandei Florin
  • plt.adj. Chelaru Ionel
  • plt.maj. Lucaci Paul
  • plt. Andrieș Gabriel
  • m.m. principal Dumitru Florin
  • plt.adj. șef Murariu Mihai
  • plt.adj. șef Răucescu Dumitru

Cinste dumneavoastră, bravi pompieri nemțeni!”, a declarat prefectul de Neamț.

Mai jos, puteți afla câteva detalii despre fiecare pompier în parte care a reprezentat România cu cinste în evenimentele dificile din Grecia în perioada 20-28 august.

  • Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț
  • Plutonier adjutant Buturcă Dragoș-Ștefăniță, comandant de echipaj (și conducător autospeciale) la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț.

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în anul 2010, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești. În cei 11 ani de activitate a îndeplinit funcții de comandant de echipaj și de alpinist-intervenție, întâi la subunitatea de intervenție din orașul Târgu Neamț și apoi la cea din municipiul reședință de județ. Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț din noiembrie 2020. Este căsătorit, are un băiat de 3 ani și îi plac pescuitul și plimbările în natură.

  • Plutonier adjutant șef Brem Ionuț Ciprian, subofițer operativ principal și alpinist de intervenție la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.09.2006. Dintre misiunile la care a participat, Ionuț amintește stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Săvinești din 2015 și misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul râului Bistrița pe teritoiul comunei Alexandru cel Bun în aprilie 2018.

În timpul liber obișnuiește să facă drumeții montane cu soția și fiica în vârstă de 18 ani.

  • Plutonier adjutant Cozar Cezar-Andrei, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.12.2012 după terminarea Școlii de Subofițeri de Pompieri si Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești. Una dintre misiunile dificile la care a participat și care are un puternic răsunet asupra salvatorului Cozar Cezar-Andrei este intervenția din  localitatea Vaduri (aprilie 2018) cu microbuzul scufundat în canalul Bistrița. La această intervenție au murit 9 persoane, deși eforturile tuturor salvatorilor au fost la maximul posibilităților.

Rezultate de excepție a obținut și în domeniul sportiv, respectiv a fost atlet de performanță. Subofițerul a câștigat mai multe competiții naționale iar in 2019 a participat la WORLD POLICE AND FIRE GAMES unde a câștigat două medalii de bronz. Timpul liber îl petrece, în principal, practicând sportul amintit și bodybuilding-ul.

  • Plutonier adjutant șef Onofrei Vasile, conducător autospeciale la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în anul 2007, prin încadrare directă, în structura de pază a subunității din Piatra Neamț. În perioada 2010-2014 a îndeplinit atribuțiile funcției de subofițer operativ principal la aceeași subunitate, următorii 2 ani fiind conducător auto la Garda de Intervenție Poiana Teiului. Din 2016 ocupă funcția actuală.

Cea mai complexă misiune la care a participat este cea de stingere a incendiului de amploare provocat de o explozie la un bloc de pe strada Dimitrie Leonida din municipiul Piatra Neamț în luna octombrie 2018. La această misiune a participat din timpul liber, fără să fie chemat la serviciu. Vasile Onofrei are un băiat de 12 ani și îi plac plimbările în natură.

  • Plutonier adjutant Trifescu Lucian Ioan, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț.

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.11.2007. Lucian a participat la o serie de misiuni ce rămîn în amintirea pompierilor pietreni –  stingerea incendiului produs la Piața Centrală Piatra Neamț, stingerea incendiului de la fabrica de vopseluri din Săvinești din 2015, misiunea de degajare a persoanelor aflate în microbuzul scufundat în canalul râului Bistrița pe teritoiul comunei Alexandru cel Bun în aprilie 2018 și explozia din cartierul Dărmăneși din ianuarie 2021. În timpul liber are o serie de activități sportive – fotbal, fitness și ciclism.

  • Detașamentul de Pompieri Roman
  • Plutonier adjutant Asmarandei Florin Sebastian, comandant de echipaj și conducător auto la  Detașamentul de Pompieri Roman

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 30.07.2010, după terminarea Școlii de Subofiteri  de Pompieri si Protectie Civilă „Pavel Zaganescu” Boldești. Din gama diversă de intervenții la care a participat amintește incendiul produs în iunie 2019 la moara dezafectată din satul Budești comuna Făurei. În interior se aflau 40 de butelii de oxigen rusești (200l). Prima parte a acelei misiuni a fost condusă de Florin. Această misiune a fost un argument care a cântărit consistent ca titlul de Pompierul anului 2019 să îi fie acordat.

Subofițerul are o bogată activitate sportivă și a obținut rezultate excepționale, dintre care punctăm cele patru titluri de campion mondial al pompierilor și polițiștilor la disciplina Atletism, proba Aruncarea ciocanului, obținute în anul 2011 la New York, 2013 la Belfast, 2017 la Los Angeles și 2019 la Chengdu.

Florin este căsătorit și are o fetiță de 4 ani.

  • Plutonier adjutant Chelaru Ionel, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Roman

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.09.2006, anterior încadrării in rândul subofițerilor fiind militar angajat din anul 2002. Dintre misiunile la care a participat, subofițerul amintește de stingerea unui incendiu de pădure din anul 2015, produs pe teritoriul județului Suceava, misiune care a durat 5 zile.

Ionel este căsătorit și are trei copii cu vârste de 4, 8 și 14 ani

  • Plutonier major Lucaci Paul Ștefan, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Roman

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.08.2015 , după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești. Dintre misiunile la care a participat, subofițerul amintește de stingerea incendiului produs la o locuință din comuna Cordun, unde a fost nevoie de o muncă de aproximativ 8 ore pentru protejarea locuințelor vecine și lichidarea incendiului, care a distrus o casă și anexele din aceeași gospodărie.

Tânărul subofițer este proaspăt căsătorit și este pasionat de tenis de masă.

  • Plutonier Andrieș Ionut-Gabriel, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Roman.

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 06.08.2018, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Tânărul subofițer este necăsătorit și practică fotbalul și tenis de masă.

  • Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț
  • Maistrul militar principal Dumitru Florin, Șef de garaj la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 31.08.2004, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești. Statutul său în cadrul subunității a făcut ca maistrul militar să participe la o proporție mare a intervențiilor de amploare din raionul subunității din Târgu Neamț, experiența sa cuprinzând stingerea incendiilor la depozite de construcții, la pensiuni ori locuințe, salvări din diferie medii și limitarea efectelor inundațiilor care au loc cu mare frecvență în raionul Detașamentului Târgu Neamț.

Are o fată de 10 ani, un băiat de 7 ani și îi place să pescuiască.

  • Plutonier adjutant șef Răucescu Dumitru, conducător autospeciale la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.09.2006, îndeplinind în toți acești 15 ani atribuțiile de conducător auto, fapt care a făcut ca experiența să fie una vastă. Dintre misiunile la care a participat, subofițerul amintește de stingerea incendiului produs la o fabrică de cherestea în ianuarie 2018, incendiu care a distrus o hală de aproximativ 1000 mp și bunurile din interior.

Este tatăl a două fete de 15 și 20 de ani și are ca pasiuni drumețiile și natura.

  • Plutonier adjutant șef Murariu Mihai, subofițer operativ principal la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț

Militarul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ la data de 01.09.2006. Dintre intervențiile dificile la care a participat, Murariu Mihai amintește stingerea incendiului din satul Săvinești (septembrie 2019), la o locuință, unde, din păcate, au decedat doi copiilași, împreună cu acestora, de la jarul căzut din sobă.

Este căsătorit și are doi copii de 2 și 8 ani. Îi plac pescuitul și plimbările cu motocicleta pe munți.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate