City managerul Vasile Apopei și problemele administrației locale, la întrunirea A.O.R.

3

apopeiÎn perioada 6 – 9 august are loc ședința trimestrială a Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR). Primăria Târgu Neamț este reprezentată de data aceasta de Vasile Apopei, city managerul orașului Târgu Neamț. Primarul Daniel Harpa a preferat să rămână în localitate pentru a participa la manifestarea spiritual- culturală organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la sfințirea Catedralei Adormirea Maicii Domnului.

Până duminică, 9 august, administratorul orașului se află la Murighiol, județul Tulcea, unde ia parte la întrunirea consiliului director, format din reprezentanții orașelor mici din România.

„Sunt veniți în jur de 70 de primari. Au fost doi miniștri secretari de stat, Attila Gyorgy de la Ministerul Finanțelor Publice și Sirma Caraman de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. S-au discutat probleme referitoare la rectificările bugetare, la proiectele europene și la modul de accesare a fondurilor, în special în cazul orașelor sub 20.000 de locuitori, care intră în competiție cu comunele. Avem promisiuni de la doamna secretar de stat că se va remedia situația. De asemenea, AOR va înainta câteva inițative legislative în ceea ce privește statutul primarului și incompatibilitatea. El fiind ordonator principal de credite, nu are voie să fie membru în niciun fel de AGA, CA. Practic, dă banii dar nu poate controla direct ce se întâmplă cu banii de care răspunde”, ne-a informat city managerul Vasile Apopei imediat după terminare ședinței de astăzi.

Au fost dezbătute și sumele necesare pentru buna funcționare a unităților administrativ teritoriale, primarii sperând să ajungă măcar la nivelul anului 2014. Banii dați la Târgu Neamț la ultima rectificare de buget acoperă doar până în octombrie tot ce înseamnă salarii și utilități.

Mâine, ședința continuă fără invitați, doar cu membrii asociației. Alături de ceilalți participanți, citymanagerul Vasile Apopei se va deplasa și la Sulina,unde vor fi prezentate activități și bune practici ale autorităților locale.

În cadrul ședințelor AOR este adusă în prim plan lista actualizată a problemelor cu care se confruntă administrațiile locale în demersul dezvoltării durabile. AOR, organizație nonguvernamentală și apolitică (din care fac parte 216 localități urbane mici), își propune să dezvolte calitatea vieții din fiecare oraș membru și caută soluții pentru remedierea problemelor existente.

Nemulțumirile primarilor, precizate în cadrul ședințelor AOR, sunt de obicei transmise și către centru. Lista întocmită de reprezentanții Primăriei Târgu Neamț are trebui să atragă atenția, fiind, cu siguranță, destul de consistentă…

Orașul Târgu Neamț a aderat la A.O.R. în urmă cu 12 ani, prin HCL nr. 81/10.10.2003.

Andreea Trăsnea

3 Comentarii
 1. ioan spune

  „Orașul Târgu Neamț a aderat la A.O.R. în urmă cu 12 ani, prin HCL nr. 81/10.10.2013.”
  CUM VINE ASTA S-A ADERAT IN URMA CU 12 ANI, PRINTR-O ORDONANTA DE ACUM 2 ANI?

  1. Andreea Trăsnea spune

   HCL din 10.10.2003. Greșeală de tipar. Mulțumim.

 2. ioan spune

  Aha nu i nimic, se intampla, credeam ca asa au facut…au aderat inainte de a da ordonanta cu ani in urma, nu era ceva neobisnuit in Romania

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate