Colaborare germano-română în domeniul arheologiei, în județul Neamț

0

Încă din 2015, Complexul Muzeal Județean Neamț a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea din Erlangen-Nürberg și Institut für Ur- und Frühgeschichte, prin intermediul căruia mai mulți specialiști în geofizică și studenți germani au venit în județul Neamț pentru a realiza prospecțiuni neinvazive în situri arheologice preistorice.

În primăvara acestui an, ca și în anii anteriori, au fost realizate scanări geomagnetice în mai multe situri din zona orașului Târgu Neamț. În campania din 2019 s-au realizat cercetări interdisciplinare în câteva așezări cucuteniene de la Petricani, Vânători-Neamț, Topolița și Târgu Neamț, fiind obținute rezultate spectaculoase.

Echipa germană este coordonată de Prof. Dr. Doris Mischka și Dr. Carsten Mischka, iar Complexul Muzeal Județean Neamț este reprezentat în cadrul acestui parteneriat de Dr. Ciprian Nicola, Dr. Constantin Preoteasa și Dr. Vasile Diaconu.

Cercetările au constat în mai multe activități; siturile au fost scanate geomagnetic, s-au făcut fotografii aeriene cu drona și s-a realizat modelarea digitală a terenului. Prin intermediul acestui tip de investigații se obține o imagine foarte detaliată a structurilor din sol, în cadrul siturilor arheologice, astfel încât viitoarele cercetări se vor putea axa strict în zonele cu potențial arheologic.  

Tipul acesta de proiect este foarte important pentru ceea ce înseamnă patrimoniul arheologic al județului Neamț și implicit protejarea lui, prin faptul că pot fi stabilite cu precizie limitele siturilor arheologice și implicit se pot instaura măsurile legale care să împiedice distrugerea lor.

Proiectul germano-român, intitulat ,,Diachrone Landschaftsarchäologie im Spätneolithikum und in der Kupferzeit in der Moldau (Moldova), Rumänien” va continua și în anul următor, dar în paralel vor fi valorificate rezultatele din campaniile trecute.

Sursa imaginilor: http://www.uf.uni-erlangen.de

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate