Comuna Agapia: Milioane de euro pentru modernizarea drumurilor, din fonduri europene si guvernamentale

0

Agapia se apropie cu paşi repezi de conceptul  “comună europeană”, şi asta în primul rând datorită infrastructurii rutiere bine pusă la punct.

Autorităţile locale au încercat şi au reuşit să atragă proiecte importante care să schimbe fața comunei, cu finanţare europeană sau guvernamentală. Fără a neglija alte domenii, precum educaţie sau cultură, Primăria Agapia a semnat contracte de o valoare uriaşă- circa 2 milioane şi jumătate de euro– pentru asfaltarea drumurilor din toate satele comunei- Filioara, Săcăluşeşti, Văratec şi Agapia.

”Vreau să transmit cetăţenilor mei bucuria şi satisfacţia pe care o am, privind cele două investiţii, şi aici mă refer la o investiţie de 1 milion de euro prin AFIR şi aproximativ 1 milion şi jumătate euro, prin Ministerul Dezvoltării, privind asfaltarea în total a unei lungimi de 12 km de asfalt, în toată comuna.

Astfel, prin aceste investiţii, toate uliţele din Săcăluşeşti, Agapia, Filioara şi Văratec vor fi asfaltate.

Deşi am întâmpinat numeroase dificultăţi, în final am semnat cele 2 contracte de lucrări, cu Conest SA- firma care a câştigat ambele licitaţii publice. Dacă dă Dumnezeu, vom da ordinul de începere a lucrărilor pe 15 martie .c. şi se vor apuca de lucru, pe ambele tronsoane. Bineînţeles, şi în raport cu vremea”, a declarat Neculai Nastasă, consilier primar.

În spatele acestor investiţii care să vin în beneficiul comunităţii şi contribuie la dezvoltarea comunei, stă o mânâ de oameni din Primăria Agapia, care au muncit necontenit pentru obţinerea finanţărilor neramburasile. Totuşi, de la aprobarea unui proiect pe hârtie până la implementarea lui în teren, drumul este unul anevoios, şi asta din cauza birocraţiei din România.

„În 2015 am depus dosarul,  iar după fix un an de analiză, cei de la AFIR ne-au aprobat investiţia de 1 milion euro. De aici, a început greul. Încadrându-ne în cerinţele lor şi umblând pe drumuri, la Bucureşti şi Iaşi, mă aşteptam ca în primăvara lui 2017 procedura de achiziţie să fie gata şi să mă pot apuca de investiţia propriu-zisă. În acest sens, am făcut nişte afişe prin toată comuna, prin care am transmis cetăţenilor că cei care vor să se racordeze la reţeaua de distribuţie apă să o facă înainte să ne apucăm de asfalt. Spre nemulţumirea mea, procedura initială de achiziţie a fost făcută şi adjudecată, au participat vreo 11 firme, dar una dintre ele a făcut constestaţii. S-au dovedit neîntemeiate, însă au înfrânat bunul mers al licitaţiei.

Ne-am reîntors la procedura de achiziţii, am redepus-o pe SEAP şi, într-un final, în toamna lui 2017 s-a adjudecat câştigătorul. AFIR ne-a solicitat să ne prezentăm din nou la ei cu dosărelul, ca să fie reavizat. Ni s-a reavizat, au spus că e ok în final, si a câştigat o firmă din Iaşi, Conest SA,cu oameni serioşi şi capacitate tehnică. Sunt convins că vor lucra foarte rapid şi avem promisiunea că până în toamnă drumurile vor fi asfaltate.

Consider că legea achiziţiilor, (nr. 34- n.red) este foarte greoaie şi înceată. Nu cei de la Bruxelles, care ne acordă fonduri europene, sunt de vină, ci mai degrabă birocraţia noastră. E o părere personală, dar ştiu ce spun. Cred că au o satisfacţie cei de la AFIR să întoarcă proiectele înapoi pentru orice virgulă sau punct”, ne-a precizat Neculai Nastasă.

În cazul fondurilor prin PNDL 2, prin care în comună se vor asfalta 6,3 km de drum,  procedura a mers mult mai uşor.

„12 km de asflat eu cred că e un lucru destul de bun pentru comuna noastră, având în vedere că în anii din urmă am mai asfaltat încă trei tronsoane, cu o lungime totală de aproximativ 5 km.

Cu aceste drumuri, practic va fi asfaltată toată comuna.

Mai rămân doar câteva ulicioare scurte, care duc în fondul forestier sau agricol şi pe care le vom asfalta, pe parcurs. Dar baza- drumurile principale din toată comuna- vor fi asfaltate prin cele 2 proiecte. Suma totală a investiţiilor în infrastructura rutieră e de circa 2 milioane jumătate de euro”, a conchis Neculai Nastasă, consilier primar.

Autorităţile locale din Agapia, judeţul Neamţ își văd acum planurile de investiții pe cale să se înfăptuiască, în timp ce noi proiecte de importanță majoră pentru comunitate, urmează să fie depuse pentru accesarea de fonduri.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate