Conferință de presă SLI Neamț: „Învățământul românesc mereu în impas”

7

Luni, 5 februarie, Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț (SLI) a susținut o conferință de presă în care au fost aduse în atenție o parte dintre probleme învățământului românesc.

La conferința care a purtat denumirea sugestivă – „Învățământul românesc mereu în impas” au mai participat Gabriela Grigore – secretarul general al sindicatului din Neamț și Ciprian Murariu – vicepreședinte al sindicatului și lider la zonei Tîrgu Neamț.

Scopul principal al celor trei reprezentanți SLI Neamț a fost acela de a informa opinia publică despre situația gravă din sistemul de învățământ, care este determinată, în principal,  de subfinanțarea cronică.

Pentru anul 2018 avem alocat de la bugetul statului  2,9 % din produsul intern brut (PIB), în condițiile  în care învățământul este declarat în România prioritate națională, iar prin lege ar trebui să primim în jur de 6%. În UE, sistemului de învățământ îi este alocat în medie 5,5 % din PIB.” a menționat, pentru început, Gabriel Ploscă, liderul SLI Neamț.

Gabriel Ploscă a explicat și care sunt consecințele acestei subfinanțări. Potrivit acestuia, costul standard (cheltuiala pentru pregătirea unui elev) este unul nerealist. Ministerul Educației împarte suma pe care o are la dispoziție fără a se ține seama că lucrurile nu stau la fel în fiecare județ.

Fiecare județ are specificul ei, iar în fiecare județ sunt unități școlare care au specificul lor. De aici începe marea problemă a faptului că  nu ne încadrăm în buget, astfel salariile cadrelor didactice sunt în pericol. Anul acesta se vorbește că nu se mai fac rectificări de buget.  Noi, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) am cerut fie să se renunțe la costul standard ca mijloc de repartizare a alocațiilor bugetare, fie ca acestuia să i se aplice niște factori de corecție realiști, care să apropie costul standard de ceea ce se regăsește în sistemul de învățământ. Din cauza acestui cost standard este pusă în dificultate buna funcționare a unităților de învățământ.”,  a mai declarat liderul SLI Neamț.

De asemenea, Gabriel Ploscă a informat că în județul Neamț nu sunt comasări de unități școlare, însă este posibil să se facă comasări de clase, dar numai acolo unde acele clase funcționează cu numărul de elevi sub cel minim prevăzut de legea educației.

Totuși, cea mai mare nemulțumire, conform domnului Gabriel Ploscă, este cea legată de Legea 153 – Legea Salarizării Unitare.

Cei care au salarii mari vor avea salarii și mai mari, iar cei care au salarii mici o să aibă salariile la fel de mici.

„Ne nemulțumește, în primul rând, faptul că pe o grilă de la 1-12, coeficienții de ierarhizare (pentru cei care lucrează în învățământ) sunt cuprinși  între 1.64 și 2.76.  Suntem în treimea inferioară a acestei grile de salarizare”, a mai spus liderul SLI Neamț.

O altă chestiune discutată a fost cea a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat.

Cea mai mare problemă este la personalul nedidactic încadrat cu fracțiuni de normă (jumătate de normă, sfert de normă), deoarece contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim (care este plătit pentru normă întreagă). Cei care sunt angajați cu jumătate de normă și primeau în jur de 500 de lei net, acum primesc cam jumătate, iar cei care au un sfert de normă sunt puși în situația de a aduce bani de acasă –  situație la care se încearcă rezolvarea”,  a explicat Gabriel Ploscă.

Creșteri salariale, 1 ianuarie, exemple:

 • educatoare grad didactic I,  vechime peste 25 ani în învățământ,  creștere salarială – 131  lei
 • învățător grad didactic I,  vechime peste 25 ani în învățământ, creștere salarială – 126 lei
 • profesor, grad didactic definitiv, vechime 1-5 ani, creștere salarială – 125 lei
 • secretar (personal didactic auxiliar), creștere salarială -128 lei
 • îngrijitoare (personal nedidactic), creștere salarială – 74 lei

Creșterile salariale de 25 % sunt mâncate de această trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat. 

Alte chestiuni, aduse în discuție de doamna Gabriela Grigore – secretarul general al sindicatului din Neamț și domnul Ciprian Murariu – vicepreședinte al sindicatului:

 •  Faptul că este nevoie de declanșarea de acțiuni în justiție pentru a se câștiga diferite drepturi ignorate de guvernele care s-au perindat pe la conducerea țării
 • Obligația autorităților și angajatorilor de a plăti decontul de navetă pentru cadrele didactice care fac naveta
 •  Recent a fost adoptă o Hotărâre de Guvern cu privire la regulamentul pentru acordarea sporurilor privind condițiile periculoase, care nu a fost discutat în Comisia de Dialog Social și nici avizat, iar categoria personalului nedidactic exclusă din această lege.

La final, liderul SLI Neamț, Gabriel Ploscă a declarat că, având în vedere situația învățământului, a cadrelor didactice, singura soluție este recurgerea la formele de protest legale.

Nu apucăm să aducem la cunoștiință problemele, că se schimbă ministrul.  De data asta nu o să mai avem răbdare și dăm un ultimatum: dacă în circa două săptămâni nu suntem chemați la discuții, în care să găsim soluții imediate, vom trece la primele forme de protest, care vor fi pichetări îndelungate, în fața mai multor ministere” a conchis Gabriel Ploscă.

7 Comentarii
 1. Vasea spune

  Dar, greva mai facem?? Ca PSD ISI BATE JOC DE NOI
  Cindse ingheata anul??

  1. Alex spune

   Vasea greva se face cand sunt rezultate. Puneti mana si munciti sa apara rezultatele si pe urma partea cu salarul si cu greva.
   Nu mai stati cu mana intinsa! 😉

 2. Alex spune

  Voi chiar credeati ca psd o sa va ingroape in bani! Teapaaa … ati pus stampila pe teapa 😂
  Dar voi cei din invatamant vreti numai salarii si rezultate ZERO. Nu am vazut nici o sanctionare a profesorilor unde elevii nu au luat bac-ul. Cum au trecut acei elevi clasa si la sesiunea de bac nota 2 sau 3???
  Profesorii responsabili de situatie au returnat salariile luate pe moca?

  1. Emilia spune

   Si ce-ar trebui sa facă profesorii: sa-i aducă cu forța la școala, sa-i adune de pe drumuri, pe unde își fac veacul așa zișii elevi, sa meargă acasă la ei sa le facă temele? Care profesor nu S-ar implica mai mult, dacă ar vedea măcar un dram de bunăvoința de la elevi, măcar cea de a veni la școala, la ore, sa-si facă temele si sa învețe pentru orele la care se duc din când in când. Știu profesori, si nu putini, care ar vrea sa facă pregătire gratis cu elevii pentru a promova( nu mai vorbim de bac), dar nici un elev din cei avizați nu este dispus sa se deranjeze si sa vina la pregătire.
   Draga Alex, vinovați pentru rezultatele dezastruoase de la examene, nu sunt profesorii ci elevii. Sa pună osul la munca si vor avea rezultate, altfel nici un profesor nu poate bagă cunoștințe cu forța in capul elevilor! Succes la bac!

   1. Alex spune

    Draga Emilia am reusit sa trec examenul de bac nu cu nota mare dar am reusit.
    Cu o asemenea gandire…. sa dai vina pe elevi nu e o rezolvare.
    Pai cei de clasa a 8 a tot prin baruri stau?? Ca si aici sunt probleme si rata de promovare nu este asa de mare 😂😂😂

    1. Alex spune

     Fii sigura ca acel elev care ajunge in bac si ia nota 2 a trecut clasa pe ochi frumosi si care este meritul profesorului ca nu inteleg???
     Oricum acel elev a parasit tara si profu a incasat bunutii.
     Pentru ce mariri de salarii? Doar asa ca trec elevii clasa pe ochit frumosi???

 3. Alex spune

  A… am uitat sa precizez respect pt cei 20 maxim 30% din profesori care se straduiesc cu adevarat, restul sunt umpluturi.
  Sa faca greva cand rata de absolvire a examenului de bac este de peste 85%. Daca in Neamt in ultimii 4 ani avem o rata de promovabiliate mai mare de 85% a examenului de maturitate atunci au tot dreptul sa protesteze. Daca nu exista aceasta rata sa plece ca mananca bani degeaba.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate