Conflictul de interese sau starea de incompatibilitate se prescrie în termen de trei ani

0

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, potrivit căreia faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate să se prescrie în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Iniţiativa a fost semnată de zeci de parlamentari PSD şi a plecat spre Camera Deputaţilor acolo unde va primi votul final.

Potrivit noului proiect, Legea nr. 161/2003 va suferi multiple modificări, la art. 91 fiind introdus un nou alineat care prevede că „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Totodată, iniţiativa semnată de zeci de parlamentari PSD îşi doreşte ca „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti să poată exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice, dar şi să „poată exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti”.

Proiectul a fost votat luni, în plenul Senatului, cu 71 de voturi „pentru”, 33 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Citeste mai mult: adev.ro/p7ag96

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate