Credinciosii ortodocsi pe stil vechi au serbat Adormirea Maicii Domnului

0

Adormirea Maicii DomnuluiBiserica Ortodoxa de stil vechi a serbat ieri pe 15 (28) august Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Acesta a fost ultimul praznic imparatesc din anul bisericesc, sarbatoare pregatită printr-un post de doua saptamani. Maica Domnului este cea mai inalta „sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica”, iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seama dintre sarbatorile ei. Credinciosii ortodoxi din Neamt au putut participa la slujba oficiata in cinstea Praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Biserica pe stil vechi de la gara din Targu Neamt, Biserica Icoana pe stil vechi din Piatra Neamt, Biserica de la Brusturi si la Manastirea Braditel din Bodesti, de asemenea pe stil vechi.

Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta popular sub denumirea de Uspenia celebreaza ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit, iar popular este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci. Sarbatoarea poarta denumirea de „adormire” pe de o parte pentru ca in cadrul bisericii nu se poate vorbi despre „moartea” unui sfant, iar pe de alta parte pentru ca traditia bisericeasca spune ca obstescul sfarsit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Potrivit unei Traditii Apusene, preluata apoi si de Biserica din Rasarit, Fecioara Maria a fost ridicata cu trupul la cer. Traditia spune ca, apostolul Toma a lipsit de la inmormantarea Fecioarei Maria, dar a venit trei zile mai tarziu si a deschis mormantul pentru a se inchina trupului Mariei, dar nu a mai gasit decat giulgiul in care fusese invelit trupul. Potrivit unei alte traditii, trupul a fost ridicat la cer din mainile apostolilor Petru si Pavel in momentul in care se pregateau sa il puna in mormant, ramanandu-le doar giulgiul in care era infasurat.

Biserica de la gara
Biserica de la gara
Biserica de la  Brusturi
Biserica de la Brusturi
Manastirea Braditel
Manastirea Braditel

 

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate