Creșă modernizată pentru copilașii din Târgu-Neamț/ Totul este nou: de la pardoseli și tâmplărie, până la cănițe și ultima jucărie

0

După 47 de ani, Creșa nr. 1 Târgu-Neamț a fost (în sfârșit!) complet renovată și modernizată. Lucrările s-au derulat timp de aproape un an, iar prichindeii de vârstă antepreşcolară vor avea la dispoziţie cele mai bune condiţii de creştere şi educare, din septembrie a.c.

Cu prijelul finalizării lucrărilor, joi, 27 august, la unitatea de învățământ a avut loc o slujbă de sfințire, oficiată de pr. protopop Nicolae Axentioi, pr. Ioan Mihoc, pr. Viorel Laiu și pr. Munteanu.

La eveniment au participat toți angajații creșei, în frunte cu directorul Simona Rusu, dar și Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, Emanuel Buduroi de la Direcția de Asistență Socială a orașului, consilieri locali ș.a.

Fețele bisericești au adus în dar o icoană cu Sfântul Nicolae, ocrotitorul Creșei nr. 1. „Felicităm pe cei care s-au implicat pentru realizarea acestui obiectiv și rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos ca să ajute tuturor celor care se vor osteni în această creșă, directori, educatori, personal auxiliar, ca să împlinească lucrarea lui Dumnezeu în ceea ce privește educația copiilor. (…)„, a spus pr. protopop Neculai Axentioi.

Pentru creşterea condiţiilor oferite celor mici, creşa a fost într-un amplu program de reparaţii şi modernizare.

Investiția a fost realizată cu bani de la MDRAP (1.606.000 lei obținuți prin PNDL II) și de la bugetul local al orașului Târgu-Neamț (196.000 lei). Acum sunt condiţii la standarde ultramoderne, atât din perspectiva dotărilor, cât şi a spaţiilor destinate odihnei, hranei, îngrijirii şi educaţiei prichindeilor.

Creșa orașului a fost construită în același an cu data nașterii mele. Așa a rânduit Dumnezeu, pe timpul mandatului meu să reabilitez această minunată creșă. Cred că este una dintre cele mai frumoase din Moldova.

Această investiție nu se putea realiza fără echipa din spatele meu, fără un constructor serios și un proiectant adevărat. Termenul de execuție era de 1 an, dar lucrările s-au finalizat mai devreme.
Din păcate, finanțările proiectelor prin PNDL s-au cam terminat. Probabil din cauza pandemiei sau poate din cauza schimbării Guvernului. Oricum, eu sunt mulțumit că împreună cu prietenul meu Ionel Arsene am reușit să ajucem în Târgu Neamț, cred să cele mai multe proiecte din județ, printre care și acesta. Să ne bucurăm cu toții de copilașii care vor păși în această creșă minunată!”, a spus primarul Daniel Harpa.

În cuvântul său, Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a declarat că vede aici o investiție extrem de bine făcută și că „Sigur, întotdeauna când vin la Târgu-Neamț mă simt acasă și mă simt bine. Alex al meu, când era mic, aici l-am adus la creșă. Și constat că lucrurile s-au schimbat în bine. Mă bucur că am reușit să pun umărul ca acest loc să beneficieaze de investiții, să putem să avem și pentru copii din Târgu-Neamț condiții bune și moderne.

Domnule primar, eu vă asigur de tot sprijinul meu în continuare, iar CJ Neamț va sprijini ori de câte ori este nevoie Târgu Neamț. Vrem să demonstrăm că suntem oameni serioși și că ne ținem de cuvânt (…) Ceea ce a făcut primarul Harpa în Târgu-Neamț se vede cu ochiul liber, nu e nevoie de nicio laudă, pentru că oamenii văd aceste investiții (…)

Atunci când avem grijă de școală, spital și biserică, atunci suntem oameni care merită să fie în fruntea comunităților. Vă mulțumesc și felicitări tuturor care ați pus umărul ca aici lucrurile să arate așa cum trebuie.„.

Creșa nr. 1 din Târgu Neamț nu a beneficiat de niciun fel de renovare sau dotare majoră de peste 47 de ani.

Este prima lucrare din scoarță în scoarță care s-a reușit de la darea în folosință a clădirii, în anul 1973. Cum? Primăria a depus proiectul de reabilitare și modernizare prin PNDL 2, s-a obținut finanțare și, după partea cu hârtii și avize, lucrările au început în octombrie 2019.

Toate spațiile clădirii au fost renovate, începând de la pereți, pardoseli, gresie, faianță, grupuri sanitare pentru fiecare grupă în parte, schimbare instalație electrică și instalație termică, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, sistem de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, amenajare curte și împrejmuire gard etc . Practic, a rămas neschimbată doar structura construcției.

Toate spațiile au mobilier nou și sunt dotate corespunzător, de la lingurițe, cănițe, scăunele și măsuțe, până la paturi și mese de schimbat, canapele, covoare, dulăpioare, jucării și multe altele.
De asemenea, blocul alimentar a fost dotat cu toată aparatura profesională necesară preparării meselor copiilor în condiții de igienă maximă.

„Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru noi. Sărbătorim un vis demult așteptat de către părinții și copiii din orașul nostru, și nu numai. Acest vis a devenit realitate cu ajutorul și implicarea directă a domnului Ionel Arsene și a domnului primar Daniel Harpa, care au fost întotdeauna alături de noi și au știut cât de important este pentru copiii cu vârsta antepremergătoare școlară (0-3 ani) să crească și să se dezvolte într-un mediu frumos, renovat și dotat corespunzător nevoilor lor”, a spus Simona Rusu, directoarea Creșei din Târgu-Neamț.

Potrivit sursei citate, ținând cont de numărul mare de solicitări de înscriere a copiilor la creșă din anii anteriori, un mare plus al acestui proiect a fost mărirea capacității, de la 50 la 70 de copii. Acest lucru a fost posibil prin transformarea unui spațiu de la parterul unității într-o sală de grupă. Unitatea are în momentul de față patru săli de grupă, fiecare grupă având dormitor și grup sanitar propriu.

A fost un proiect frumos, amplu, în care s-au investit foarte mulți bani, dar și foarte mult suflet. Mulțumesc, în numele celor mai mici locuitori ai orașului Târgu-Neamț și în numele părinților, pentru această mare și importantă investiție. Copii vor avea parte de cele mai bune condiții de creștere, îngrijire și educare. (…) Cred că toți părinții vor sta liniștiți știind că ai lor copii sunt într-un mediu atât de plăcut și frumos utilat. Să fim sănătoși și să ne bucurăm împreună de această minunată locație!„, a conchis directoarea unității.

Creșa nr. 1 are ca misiune asigurarea pe timpul zilei de servicii integrate de îngrijire, de supraveghere și de educație timpurie a copiilor care o frecventează, de pe raza orașului Târgu Neamț (cu vârsta între 3 luni și 3 ani).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate