Critici dure! Harpa i-a luat la rost pe șefii de la ECO, CIU, Eurosal și Poliția Locală

7

Marți, 11 august,  primarul Daniel Harpa a avut o ședință cu șefii de la Eurosal, Eco, Centrul de Întreținere Urbană (CIU) și Poliția Locală. Pe baza fotografiilor făcute de  doi voluntari, care au surprins pe teren unele probleme de aspect existente în Târgu Neamț, edilul i-a luat pe responsabili  la bani mărunți și a afirmat că nu își fac treaba așa cum trebuie.

Gunoaiele sunt ca la ele acasă

Problema gunoaielor împrăștiate prin diverse zone ale Târgului, pe străzi, pe lângă coșurile de gunoi sau tomberoane, a încins spiritele. Puși în fața pozelor incriminatoare, reprezentanții ECO TG NT- societate subordonată Consiliului Local (directorul Cătălin Toma, însoțit de jurist și de șeful stației de sortare) și reprezentanții firmei Eurosal (șeful Stelică Airinei, directorul Cătălin Timofte și economistul) nu au mai avut încotro și au recunoascut adevărul: În oraș, gunoaiele sunt ca la ele acasă!

ECO

„Sunt într-adevăr gunoaie pe jos. Asta din cauza romilor care fac mizerie după ce noi facem curățenie. Fiecare are sectorul lui de tomberoane unde caută resturi”, spune Stelică Airinei, șeful Eurosal- operator de salubrizare pe raza orașului.

„Vin oamenii de la ECO sau Eurosal, iau tomberonul și îl pun în mașină. Dacă este o sacoșă lângă, nu o ridică! Asta am văzut eu personal!”,  afirmă administratorul orașului.

Dacă inițial toți se spălau pe mâni și aruncau vina de la o societate la cealaltă, după dojeneala primarului, șefii firmelor de curățenie au recunoscut că vina le aparține, deși nu în totalitate, și trebuie să remedieze numaidecât problema. „Există o lege: dacă romii iau din gunoaie, se consideră furt calificat și riscă dosar penal! Dacă nu… măcar să aleagă ce au de ales și să facă curat după ei, să pună la loc în tomberoane!”, visează cu voce tare Cătălin Toma, director ECO TG NT- operatorul care ridică gunoiul menajer.eurosal

În tot orașul, în urmă cu ceva vreme, au fost construite puncte de colectare a deșeurilor. Platformele nu conțin însă containere unde lumea să poată arunca gunoiul. „Sunt trei luni de zile de când nu se știe ale cui sunt țarcurile!,”,a spus Stelică Airinei.

Directorii celor două firme s-au apărat în fața reproșurilor făcute de primar și city manager spunând că angajații își fac treaba și totul rămâne curat ca lacrima în urma lor:

„Dacă se găsește gunoi în jurul orei 6:30, eu îi sancționez pe responsabili”, a spus Cătălin Toma.

„Pe contractul cu Primăria Târgu Neamț nu este specificată nici o oră. Curățenia trebuie asigurată 24 h/ 24!”, i-a răspuns edilul.

În fotografiile făcute de cei doi voluntari ai administrației publice locale sunt surprinse și grămezi de moluz, crengi și alte gunoaie care nu se pot compacta, coșuri distruse pe spațiul public și alte peisaje nu tocmai demne de un oraș turistic.

CIU taie iarbă la câini?!

A auzit/ văzut și dnul Harpa că patrupedele au repopulat străzile orașului. O dată cu sosirea verii, parcă sunt din ce în ce mai mulți câini comunitari, unii docili, alții care umblă în haite și reprezintă un real pericol pentru locuitori și turiști. Cu o soluție trebuie să vină cât mai curând CIU (societate în subordinea CL, înființată în 2013, în special cu scopul prinderii, adăpostirii și întreținerii câinilor străzii din urbea de sub Cetate).

Primarul i-a făcut observații directorului Adrian Mironeasa și din cauza unor probleme minore, dar frecvent întâlnite: cămine de apă, locuri de joacă, coșuri și alte lucruri care necesită reparații: „Sunt lucrări mici. Fac comanda și trebuie să le rezolvați! Vreau să meargă lucrurile ca la carte, să nu fie locuitori nemulțumiți!”, i-a spus Daniel Harpa.

Poliția Locală, aspru criticată de primar

Pentru toate problemele menționate mai sus, palma cea mai grea a căzut pe obrazul lui Florin Tofan, șeful serviciului Polița Locală.

harpa tofan„Și așa toată lumea se plânge că aveți angajați care stau degeaba. Puneți-i să se ducă pe teren și să găsească problemele, apoi să raporteze. Nu văd nicio îmbunătățire, nu se rezolvă nimic! În afară de acțiunile pe care le organizați, eu nu înțeleg ce face Poliția Locală! La Bușteni, persoanele care păzesc sediul Primăriei nu sunt de la Poliția Locală. Femeile care sunt la Poliția Locală la noi ar trebui angajate la o societate de pază. La Poliția Locală, eu am nevoie de oameni în teren! Bărbați adevărați, care să stea cu ochii pe romi, pe curățenie, pe distrugeri! Vin atâtia turiști la Târgu Neamț… nu se mai poate!”, a spus primarul.

Deși numărul celor care aruncă gunoaie la nimereală sau cotrobăie prin tomberoane și coșuri este în continuă creștere, Poliția Locală nu a dat nimănui nicio amendă pentru fapte comise pe centrul orașului, ci doar pentru deșeurile aruncate pe malul Ozanei. „Dacă Poliția Locală stă pe teren, îi prindem. Dacă stă și așteaptă sesizări la birou sau în mașină… în niciun caz!”, este de părere Vasile Apopei.

Primarul și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu faptul că unii agenți ai poliției locale au fost văzuți stând degeaba în autoturisme, în loc să verifice străzile orașului: „Trebuie să patruleze pe jos cel puțin trei ore. Cum ai văzut un om care aruncă gunoiul unde nu trebuie, amendă!”, îi explică edilul lui Florin Tofan.

 

Cert e că mare parte din vină aparține unor cetățeni care nu au bun simț, care aruncă deșeuri oriunde văd cu ochii, care strică bunurile publice. Până la urma urmei, de vină sunt și câinii care au migrat la Târgu Neamț, atrași fiind de frumusețea zonei, nu?!…

Astfel de întâlniri vor avea loc de acum înainte o dată la două săptămâni, iar primarul speră că această variant va resuscita în oarecare măsură societățile și serviciile publice care ar trebui să mențină orașul curat și sigur.

Andreea Trăsnea

 

 

7 Comentarii
 1. vintea spune

  daca tot platim atata apa risipita prin instalatia f.veche nu meritam si noi o stropire a strazilor de centru macar la 3 zile la caldurile astea? sau suntem prea saraci ca sa mai cerem si un pic de aer curat?

 2. ovidiu spune

  Oameni care matura strada isi fac intradevar treaba,dar tiganii astia fac mizerie cand cotrobaie prin tomberoane,si un mare ADEVAR grait,e faptul ca Politia Locala,e doar de ornament,la astia le e frica de tigani,si cam de tot in general,stau si se plimba cu masina toata ziua.Si ma intreb eu oare,un politist adevarat nu se simte jicnit,ca astia de la Politia Locala,se prezinta ca a fii politisti,cand ei sunt niste persoane obisnuite fara nici un fel de scoala in domeniu.

 3. ioan spune

  Pai cine i-a pus in functie, nu el? Sa se spele pe cap cu ei. Chiar Mironeasa mi se pare ca nu face nimic de ani de zile decat sa se fofileze pe langa oamenii de la putere pentru un os de ros. El e pensionar de ce nu lasa pe altu mai tanar cu facultate? De asta copii nostri stau prin alte orase, ca nu au loc de oameni ca el

 4. BEJAN IONEL DANIEL spune

  DOMNULE PRIMAR STIU CA AVETI NEVOIE DE OAMENI ADEVARATI LA POLITIA LOCALA DAR CAND ATI AVUT OCAZIA SA II AVETI NU V-ATI PREZENTAT MACAR LA UN INTERVIU CAND ATI SCOS POST.EU VIN CU O EXPERIENTA IN SPATE SI CAND AM VENIT LA AUDIENTA ACUM VREO 4 LUNI ATI ZIS CA SA DAU INTAIETATE SI LA TINERET.ULTIMA DATA ATI ANGAJAT UN PUSTI FARA EXPERIENTA.EU UNUL AM 37 DE ANI SI INALTIMEA DE 1.87 SI IN JUR DE 100 DE KG.SI PUTEAM SA FAC PATRULA SI 6 ORE PE ZI PT.CA PIATRA-NEAMT UNDE AM LUCRAT IN ACELASI DOMENIU ERA MULT MAI MULT DE PATRULAT.MENTIONEZ CA DATORITA PRIMARULUI STEFAN CARE NU A TINUT LA OAMENI AM FOST DISPONILIZAT IN TIMPUL GUVERNULUI BOC.

  1. BEJAN IONEL DANIEL spune

   O DUPA
   AMIAZA PLACUTA.

 5. Mihaela spune

  Poliția locală privește domnisoarele pe centru din masina (e greu privitul din picioare). Si apoi domnii politisti pentru asta sunt platiti prin hotărârea Consiliului local cu 900 lei pentru hrană plus leafa aprox. 1400, adică, în total vreo 2300. Pentru acești bani dragii de ei mai merg cu masina în parc printre role și biciclete (e greu pe jos ca parcul e mare, are câteva hectare) ca să dea copiii afară din spațiul de joacă și sa-l încuie conștiincios pentru a merge mai repede la misiunea mai sus amintită!

 6. Lucian spune

  In schimb domnii polițiști locali s-au făcut specialiști în rutieră și își cam baga nasul pe unde nu le fierbe oala….. Sunt convins că pazitul liniei continue nu intra în atribuțiile lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate