”Culoarul” lui Ionel Arsene

1

Toată lumea știe problemele cu justiția pe care le are președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Despre gradul de vinovăție pe care îl are Ionel Arsene în dosarele în care este cercetat nu putem să comentăm, deoarece nu avem destule date pentru a emite o opinie avizată. Instanțele care au judecat până acum măsurile preventive au făcut-o cu ușile închise, adică în ședințe secrete la care nu am avut acces să vedem ce acuzații i se aduc oficial, nu ce am aflat cu toții pe surse.

Ce  remarcăm însă este un ”culoar” pe care a intrat Ionel Arsene, un culoar care pare a fi special făcut pentru ”pedepsirea” lui.

Acest culoar nu are nicio legătură cu presupusele fapte ale lui Ionel Arsene asupra cărora se va pronunța instanța și dacă va fi dovedit vinovat va plăti. Acest culoar este un fel de parcurs ”programat” în justiție, parcurs presărat cu foarte multe coincidențe și ciudățenii.

Prima coincidență este judecarea recursului la prima arestare preventivă cu întârziere și ajungerea lui pe masa unui complet de judecată care s-a mai ocupat cu severitate maximă și de alte cazuri cu nume sonore.

A două coincidență este legată de faptul că au apărut în presă vreo 30 de pagini de acuzații de la DNA la adresa lui Ionel Arsene și alte lucruri legate de caz înainte ca suspectul sau avocații acestuia să intre în posesia lor.

A treia mare coincidență este înghesuirea într-un interval de timp foarte scurt a mai multor dosare. Două pentru care a și fost trimis deja în judecată și încă cel puțin două care sunt în lucru intens, cu multe persoane deja audiate. Unul legat de o televiziune din Neamț și unul legat de o presupusă combinație cu o firmă de construcții din Neamț. La acestea se mai adaugă alte dosare despre care am aflat pe surse. Aceleași surse ne spun ca în nici unul dintre dosare nu există probe directe care să îl învinuiască pe Ionel Arsene, ci majoritatea se bazează pe delațiuni, deducții ale procurorilor și interpretări ale contextelor. Desigur asta nu înseamnă că ne pronunțăm că e nevinovat, ci doar că sursele noastre ne spun că dosarele sunt foarte ”subțiri”.

A patra coincidență este campania de denigrare făcută încontinuu și în paralel de aceeași echipă de oameni din afara presei locale, majoritatea cu fosta securitate în suflet, dar care s-au folosit de anumite entități media locale. O denigrare cu care Ionel Arsene nu prea a vrut să se lupte, mergând pe conceptul pacifist ”să nu ne certăm cu nimeni” sau pe cel autosuficient ”nu le răspundem ca să nu le creștem valoarea”, neducând la capăt niciuna dintre bătălii, începând cu cea purtata cu EST-TV și terminând cu cele recente. Bătălii demarate cu nerv și pe picior de acționare în judecată, dar care, coincidență după coincidență, au fost abandonate lăsând impresia că Ionel Arsene ar fi slab sau ar fi ceva adevăr în acuzațiile ce i s-au adus deși majoritatea au avut la baza numai minciuni ordinare.

”Culoarul” pe care se pare că a intrat Ionel Arsene nu are absolut nicio legătură cu noțiunea de justiție corectă, ci mai degrabă miroase a o metodă de presiune prin abuz de drept pentru a se ajunge la cineva mai sus de el.

Lista de lucruri care sunt greu de înțeles în cazul Ionel Arsene versus DNA este mai lungă, începând de la faptul că a fost reținut la 3 ani distanță după ce a fost interceptat și terminând cu faptul că în baza acelorași legi și probe o instanță a decis să fie judecat în stare de arest și apoi alta instanță superioară să fie eliberat sub control judiciar.

Pentru Ionel Arsene lupta abia începe și nu ne referim la o luptă cu justiția din sala de judecată, ci la o luptă cu ”culoarul”, o luptă extrem de grea și inegală. O luptă în care avocații cei mai buni pot deveni oricând simpli spectatori iar suspectul poate fi executat cu dreptatea în mână. O luptă în care dacă chiar există acest ”culoar” el este organizat de oameni extrem de capabili care știu la fiecare pas ce au de făcut, știu care sunt toate punctele sensibile ale ”victimei”, anticipează aproape perfect reacțiile celui băgat pe culoar și a oamenilor din echipa lui și au toate butoanele la îndemână pe când, de cealaltă parte, ”victima” luată în vizor habar nu are cu cine și cu ce se luptă.

”Culoarul în justiție” în accepțiunea publică înseamnă un parcurs pe care este băgat un politician care trebuie să ajungă la pușcărie.

”Culoarul în justiție” din punctul de vedere al celor luați în vizor este o înșiruire de abuzuri care să-i forțeze să facă denunțuri sau să renunțe la ceva.

”Culoarul în justiție” din punctul de vedere al celor care îl ”amenajează” este un parcurs prin care un corupt ce nu a fost prins în fapt și asupra căruia nu sunt probe directe este scos din jocul infracțional prin diverse tertipuri la limita legii, dar nu dincolo de ea.

”Culoarul în justiție” este în realitate o metodă forțată de luptă împotriva corupției care nu culege corupții cu penseta, ci îi ia cu coasa, creând și foarte multe victime colaterale. ”Culoarul” nu este o invenție românească, ea fiind aplicată pe rând în toate țările unde corupția scăpase de sub control și era nevoie de soluții extreme pentru reintrarea în normalitate.

Cert este că din toată istoria nemțeană de după 89, Ionel Arsene a fost cel mai vânat politician local. Au încercat sa-i facă înscenări, au scos filme absolut abjecte ca să lovească în el și în familia lui, au inventat tot felul de porcării despre el, a fost filat de instituții și de servicii paralele, a fost bălăcărit în presă și a suportat presiuni greu de suportat pentru orice om dar a rămas în picioare. Dacă reușește să iasă în picioare și de pe ”culoar” înseamnă că nu poate fi îngenunchiat de nimeni și de nimic.

Iosub Robert

Articolul ”Culoarul” lui Ionel Arsene apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

 

1 Comentariu
  1. waly spune

    safu …las.o moarta…arseni cu gasca lui l.a bagat la zdup pe stefan.
    stefan cu gasca lui il baga la zdup pe arsene.
    E CHIAR att de greu sa explici?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate