Cum aduceti apa de la adancime la suprafata?

0

Pompele de apa submersibile sunt un instrument excelent pentru antreprenori, operatiuni industriale, operatiuni comerciale si proprietarii de case care au nevoie de capabilitati portabile de deshidratare. Operate de motoare inchise ermetic, aceste pompe sunt folosite – dupa cum sugereaza si numele – pentru a pompa lichidul din care sunt complet scufundate.

O pompa submersibila este un echipament mecanic care functioneaza impingand apa spre suprafata in loc sa o traga. Are un motor sigilat ermetic conectat la corpul pompei care ajuta la impingerea fluidului spre suprafata. Este cel mai faimos tip de pompa centrifuga.

O pompa submersibila este folosita in principal pentru a pompa apa din puturi. Acest tip de pompa impinge apa spre suprafata prin schimbarea miscarii de rotatie (viteza) in energie cinetica, iar paletele difuzorului transforma in continuare acest K.E in energie de presiune.

Beneficiul semnificativ al acestei pompe este ca poate preveni cavitatia pompei – aceste pompe sunt cunoscute ca pompe submersibile deoarece acestea se scufunda in intregime in apa. Prin urmare, scopul principal al acestor pompe este de a pompa apa din rezervoare, puturi sau alte vase prin scufundarea in apa sau in alte fluide. Aceste pompe sunt utilizate si in aplicatii cu apa calda si ulei greu, unde lichidul sub presiune din sol este folosit pentru a alimenta un motor hidraulic in puturi in loc de un motor electric.

Pompele submersibile ajuta la evitarea problemelor pompei, ceea ce se intampla atunci cand pompa incepe sa formeze bule de vapori si inhiba functionarea corecta a pompei de apa. Deoarece aceste pompe sunt complet scufundate, cavitarea pompei este evitata, iar pompa de apa poate functiona fara intrerupere. In timp ce pompele de bazin sunt adesea cele mai recunoscute dintre pompele submersibile, nu sunt singura data cand acest tip de pompa este utilizat – cel mai adesea, o pompa submersibila este utilizata pentru tratarea apei si aplicatii petroliere, precum si utilizarea pe scara larga pe santierele de constructii.

Pompele de apa submersibile sunt mai eficiente decat pompele centrifuge actionate cu motor si electric pentru aplicatii care necesita pomparea apei de la adancimi mai mari de 25 de picioare sau mai mult. Capacitatea de aspirare a unui motor sau a unei pompe centrifuge actionate electric este de cel mult 5 si 8 m, in timp ce o pompa de apa submersibila este capabila sa impinga fluide vertical pana la punctul de descarcare cu o inaltime de 15 m si chiar pana la 45 m.

In 1928, Armais Arutunoff a descoperit prima pompa submersibila. A fost inginer in sistemul armean de transport al petrolului. Designul acestei pompe a fost determinat de Pleuger Pumps in 1929. 

De obicei, aceasta pompa nu necesita amorsare, deoarece se scufunda complet in fluid. Cu toate acestea, aceasta pompa de inalta calitate creeaza complexitate si nu poate functiona corect fara probleme, asa ca nu este niciodata scoasa din apa.

Aceste pompe sunt o alegere buna in multe situatii, deoarece previn cavitatia in pompa.

Exista multe aplicatii ale pompelor submersibile in diferite industrii. De exemplu, pompele submersibile cu o singura treapta sunt utilizate in scopuri industriale, de canalizare si de drenaj, iar pompele cu mai multe trepte sunt preferate in scopuri industriale, comerciale, municipale si rezidentiale. 

Functionarea pompei submersibile este putin diferita de cea a unei pompe cu jet. Deoarece pompele cu jet transfera fluidul tragandu-l, in timp ce pompele submersibile transfera fluidul impingandu-l. O pompa de apa submersibila este o masina care este conectata cu un motor complet etans. Este un tip de pompa centrifuga. Prin urmare, functionarea sa este foarte asemanatoare cu alte tipuri de pompe centrifuge. Pompele submersibile se scufunda in intregime in apa.

In timpul functionarii pompei de apa submersibile, aceasta impinge apa spre suprafata. Pe masura ce apa putului sau rezervorului intra in pompa prin supapa de picior, aceasta loveste rotorul. Un rotor este o unitate rotativa care are mai multe pale fixe. Acest rotor este conectat cu un motor electric printr-un arbore. Rotorul se roteste odata cu rotatia arborelui.

Pe masura ce apa loveste paletele rotorului, paletele transforma energia cinetica a apei in viteza si maresc viteza apei. Dupa trecerea prin rotor, apa intra in difuzor, care transforma in continuare viteza apei in energie de presiune. In acest fel, difuzorul creste presiunea dorita a apei. Dupa aceea, apa sub presiune se descarca prin supapa de evacuare a pompei.

In acest fel, pompele submersibile imping apa spre suprafata. Pompele submersibile au mai multe tipuri care se folosesc in principal in diferite rezervoare si puturi. Cele mai cunoscute tipuri de pompe submersibile pentru puturi sunt prezentate mai jos:

-Pompa pentru puturi adanci;

-Pompa din otel inoxidabil.

Pompa de put adanc este cel mai faimos tip de pompa submersibila. O pompa submersibila pentru puturi este folosita pentru a pompa apa din put catre casa sau zona dorita. Aceasta pompa se scufunda complet in apa putului. Deoarece se foloseste intr-un put, de aceea este cunoscuta sub denumirea de „pompa de put submersibila”.

O pompa de put adanc poate fi folosita si in scopuri municipale. Cu corpul acestor pompe este cuplat un motor electric care functioneaza si sub apa. Odata ce aceste pompe incep sa functioneze, trebuie sa fie complet scufundate in apa. Ca rezultat, aceste pompe pot pompa adesea apa proaspata sau slab acida. 

Aceste pompe ofera performante mai bune decat pompele din fonta. Acest tip de pompa este complet acoperit cu otel inoxidabil datorita faptului ca este cunoscut sub numele de pompa din otel inoxidabil. Intreaga pompa se scufunda complet in apa in timpul lucrului.

Are o rezistenta ridicata la acizi. Acest tip de pompa misca adesea apa fierbinte sau usor acida. De asemenea, sursele de apa pot proteja prin mucegaiurile lor unice, iar apa dulce se poate transfera frecvent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate