Cum se păstrează o armă

0

Deţinerea unei arme implică o serie de măsuri, scopul principal fiind acela de siguranţă şi securitate. Caracterul letal al celor mai multe arme presupune măsuri specifice de păstrare şi depozitare, indiferent de caracteristica locaţiei. Arma se află în posesia unui singur deţinător, astfel că nicio altă persoană nu are voie şi nu trebuie să aibă acces la respectiva armă şi la muniţie.

Dulapurile şi rastelurile pentru arme, obligatorii în cazul deţinerii unei arme

Odată cu intrarea în posesia unei arme, deţinătorul se obligă prin legea în vigoare să monteze la locaţia declarată pe permisul de armă, dulapuri pentru arme adaptate exact specificului armei şi muniţiei acesteia. Dulapurile destinate păstrării armelor şi muniţiei sunt realizate din materiale extrem de rezistente, cel mai frecvent fiind adoptat oţelul. Există şi variante de dulapuri fabricate din lemn masiv sau sticlă blindată, însă dulapurile din oţel oferă o mai mare garanţie în ceea ce priveşte rezistenţa acestora în faţa efracţiei sau calamităţilor naturale. Dulapul pentru arme va fi încastrat în perete sau în podea, şi este indicat să fie prevăzut cu sisteme de închidere asigurate cu dispozitive de blocare. Se pot alege dulapuri cu închidere electronică, dublată de închiderea cu cheie pentru situaţiile în care sistemul nu mai funcţionează sau se uită codul de acces. Pentru mai mult confort, se pot alege dulapurile prevăzute cu sistem de închidere cu cheie, acesta neimpunând memorarea niciunui tip de cod. Dulapurile trebuie să deţină compartimente separate atât pentru armă, cât şi pentru muniţie. Doar armele de apărare şi pază permit depozitarea alături de muniţie, însă doar în limita de 12 cartuşe.

Locaţiile unde se păstrează armele

Dulapul special în care va fi păstrată o armă, va fi montat în podeaua sau peretele unei încăperi puţin tranzitate, deloc expusă şi departe de accesul copiilor. Locaţia la care va fi păstrată arma încuiată în dulapul special, va fi aceea care apare pe permisul de armă, chiar dacă nu coincide cu adresa de pe cartea de identitate a deţinătorului. O altă variantă de păstrare a unei arme o reprezintă şi armurierii autorizaţi. Cei care nu doresc să păstreze în casă arma, indiferent de tipul acesteia şi de frecvenţa uzitării, pot apela la un astfel de depozit acreditat de către organele competente, un spaţiu unde persoane autorizate se vor acupa de păstrarea armelor în condiţii de maximă siguranţă.

Cum se transportă armele?

Transportarea oricărui tip de armament se va face doar în urma depunerii unei cereri la organele de poliţie. Odată aprobată cererea, armele vor fi transportate cu huse, neîncărcate şi asigurate cu dispozitivele de blocare. Transportarea armelor dintr-o locaţie în alta nu se va face fără permisiunea organelor competente, active pe zona respectivă.

Unde se folosesc armele?

În funcţie de specificul şi caracteristicile armelor, acestea pot fi folosite pe un poligon autorizat, în caz de legitimă apărare sau în caz de stare de necesitate. Muniţia folosită pentru arma deţinută, poate fi procurată doar de la armurierii autorizaţi. Se va procura doar muniţia aferentă armelor înscrise pe permisul de armă, şi doar în cantitatea maxim admisă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate